Senioři se budou moci svézt podél Labe v Ústí cyklorikšou

23. březen 2019 10:19

Elektrickou cyklorikšu koupil ústecký magistrát. Bude sloužit k vyjížďkám seniorů po Labské cyklostezce ve městě a vozit je budou dobrovolníci.

„Ty teď vybírá Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem,“ řekla Jiřina Gasserová z Dobrovolnického centra.

Zkušební provoz začne v dubnu. Běžný provoz by měl začít nejdříve v květnu. "Zatím se nám přihlásilo několik dobrovolníků, ale i skupinka ze sportovního oddílu," uvedla Gasserová.

Podle mluvčí magistrátu Romany Macové je Ústí nad Labem jedním z mála českých měst, které se do projektu elektrických cyklorikš zapojilo. Statutární město neobvyklý dopravní prostředek pořizuje v rámci projektů Zdravé město a Místní Agenda 21.

Cyklorikša je podle mluvčí magistrátu určena pro seniory, kterým zdravotní stav příliš nedovoluje cestovat. „Určena je i pro tělesně postižené jakéhokoli věku, lidem s demencí či jiným zdravotním omezením, klientům z domovů s pečovatelskou službou, seniorům, kteří žijí doma, nemocným dětem, které se nemohou pohybovat a dalším,“ vyjmenovala mluvčí. Zatím bude ústecká cyklorikša vozit po Labské cestě klienty Domova pro seniory ve Velkém Březně. Výlety do jiných lokalit se podle Gasserové neplánují.

Pořizovací cena elektrokola byla podle mluvčí Macové téměř 124 tisíc korun. „Provoz elektrické tříkolky bude zajištěn díky spolupráci města, Dobrovolnického centra a Městských služeb. Právě dobrovolníci budou těmi, kdo budou v první testovací fázi vozit seniory, díky odbornému proškolení budou schopni bezpečně ovládat provoz a obsluhu,“ uzavřela Macová.

Místo pro odpočinek
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související