Sbor dobrovolných hasičů v Děčíně – Křešicích zřejmě brzy skončí. Město chce šetřit a zrušit ho

21. únor 2020 10:36

Zastupitelé Děčína chtějí zrušit jeden ze čtyř sborů dobrovolných hasičů ve městě. Jedná se o výjezdovou jednotku z Křešic. Patří mezi ty menší, slouží tam 14 hasičů a mají 40 let staré zásahové vozidlo. Ostatní tři jednotky by město rádo sloučilo.

Zastupitelé Děčína už odhlasovali, že město požádá krajské ředitelství hasičského záchranného sboru o povolení zrušit jednu ze čtyř jednotek dobrovolných hasičů.

Na naše město stačí zhruba 32 až 38 dobrovolných hasičů, my jich máme bezmála 90,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda z hnutí ANO.

O reorganizaci jednotek dobrovolných hasičů se v Děčíně mluví už nějakou dobu. Město si od zrušení křešické jednotky slibuje finanční úspory. Její provoz vyjde zhruba na 380 tisíc korun ročně.

„Stejnou částku jsme tady dali nějaké účelové soukromé organizaci na to, aby odvážela turisty z Děčína do Hřenska,“ nesouhlasil s rušením jednotky opoziční zastupitel Tomáš Brčák z ODS.

I u ostatních jednotek doborvolných hasičů plánuje vedení Děčína snižovat stavy

Město nabídlo dobrovolným hasičům z křešické jednotky přechod do zbývajících jednotek. To má ale háček. „To zmenšování počtu hasičů bude pokračovat,“ naznačuje primátor zamýšlené zeštíhlování počtu dobrovolných hasičů ve městě.

V hasičárně v Křešicích funguje kroužek malých hasičů, ten by měl ve své činnosti pokračovat.

„Město naznačilo, že není problém, že sdružení může zůstat dál. Když máte sportovní oddíl hasičů, a nemají cisternu, modré majáky, čerpadla, tak z čeho mají ten sport vlastně dělat?“ říká Luděk Kaisr, jednatel sdružení dobrovolných hasičů v Křešicích.

Město teď počká, zda mu křešickou výjezdovou jednotku krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru v Ústí nad Labem povolí zrušit. O definitivním zrušení pak bude hlasovat zastupitelstvo.

Zbývající tři jednotky chce Děčín sloučit kvůli usnadnění administrativy pod jednu organizační složku.

Spustit audio

Související