Sbírka Krabice od bot skončila. Dárky pro děti ze sociálně slabých rodin ale mohou lidé nosit dál

8. prosinec 2023 09:01

Charitativní předvánoční sbírka Krabice od bot sice skončila 5. prosince, dárky pro děti z chudých rodin ale mohou lidé stále přinášet. A to do Diakonie Českobratrské církve evangelické, která tuto sbírku pořádá.

V Mostě už mají dárky se sběrných míst roztříděné podle věku a pohlaví dítěte. Rozvážet do rodin je budou v předvánočním týdnu.

„Sama mám dítě. A Vánoce s dětmi jsou prostě hezčí. Tak mě mrzelo, když jsem si uvědomila, že nějaké dítě, nebo i maminka či tatínek, žádný dárek na ty Vánoce nedostanou,“ vysvětluje Alexandra Atanasovová, proč přispěla do sbírky Krabice od bot.

Dva balíky přinesla do sběrného místa v mostecké kavárně Most Café. „Vybrala jsem si maminku a pěti až šestiletou holčičku. Holčičce, to j jednoduché – nějaké šminky, korálky, omalovánky, panenku. Mamince pak knížku, svíčky a nějakou kosmetiku, aby se také cítila hezká a voňavá,“ přibližuje obsah své krabice Atanasovová.

Lidé odbarovávají raději dívky

I když sbírka skončila v úterý 5. prosince, lidé mohou stále vánoční dárky přinášet. „Oficiálně už ta sbírka skončila, ale my ji, tak jako každý rok, prodlužujeme – u nás na našich diakonických sběrných místech potrvá až do 15. prosince. Podle našich zkušeností se ten největší zájem o tu sbírku začne projevovat kolem toho Mikuláše – to začnou ti lidé chodit nejvíc,“ shrnuje za diakonii v Mostě Petr Hofman.

Hlavní nápor dárců v diakonii navzdory ukončené sbírce tedy ještě čekají. Tak jako loni a předloni, i letos to vypadá, že lidé častěji kupují dárky dívkám. „Bohužel i letos se ta situace opakuje, takže zejména v těch starších věkových kategoriích, tedy od 10 let výše, máme opět nedostatek dárků pro kluky,“ dodává Hofman.

Až do 15. března tedy ještě mohou dárci přinášet Krabice od bot do sídla Diakonie v Mostě v Lomené ulici.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související