Samoobslužných stánků v Ústeckém kraji přibývá. Nabízejí například sýry, květiny nebo med

10. duben 2024 10:31

V Ústeckém kraji přibývá samoobslužných stánků s nejrůznějším zbožím. Provozovatelé nabízejí sýry nebo květiny a v Březně u Chomutova funguje nově i medový drive-in. Zlatavou pochoutku tam mají připravenou v dřevěné budce a platí se v hotovosti přímo do poštovní schránky. Systém sází i na lidskou poctivost a včelaři si ho zatím pochvalují.

„Člověk si vybere med a na etiketě je všechno, co tam má být – datum spotřeby i telefonní číslo,“ popisuje svůj medový drive-in Pavel Staněk z Března u Chomutova.

Jednoduchý nápad, jak dostat med k zákazníkům vznikl podle včelaře vlastně náhodou. „Začali jsme oba chodit do práce, takže nikdo nebyl doma. Lidi k nám jezdili a vraceli se s prázdnou, tak jsme jim připravili tuhle budku,“ vysvětluje Staněk.

Na vesnici je to takhle běžné

Na dvířkách schránky je podrobný návod na obsluhu včetně ceny za sklenici medu nebo kam vhodit odpovídající částku. „Zatím to využívají místní – i když nás třebas vidí na zahradě, tak si to vezmou z budky, aby se třebas nezdržovali. Máme to pod kamerou, takže se toho, že by se nám něco ztratilo, neobáváme,“ dodává Pavel Staněk.

Samoobslužných stánků v Ústeckém kraji přibývá

Podle včelařky Martiny Staňkové bezkontaktní systém v obci není nic neobvyklého: „Lidé na to třebas už nejsou zvyklí, ale tady to takhle funguje – když máte třebas přebytek nějaké zeleniny ze zahrady, tak to dáte na zápraží. Někdo si to vezme a hodí vám peníze do schránky.“

Nedaleko Břvan na Lounsku farmáři zavedli podobný systém – vlastní sýry tam vyrábí přímo naproti samoobslužné ledničce. „Můžete zaplatit přes QR kód, který preferujeme, protože je to lepší, ale v lednici je i pokladnička na vrácení. Je to komplet samoobsluha – 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu,“ přibližuje Jan Černý.

Za sýry a další mléčné výrobky ze samoobslužné lednice je možné platit QR kódem i penězi

Kromě sýrů jsou v ledničce i další mléčné výrobky. „Takhle my prodáme většinu naší produkce. Jednu ledničku máme ještě v jedné pražské kavárně, tam to funguje podobně. 80 procent produkce prodáme tady, 20 procent pak někde jinde,“ pochvaluje si Černý fungování samoobslužného stánku, který se nejen obejde bez obsluhy, ale prověří lidskou poctivost.

Spustit audio

Související