S přípravami letu na Mars pomáhají i čeští vědci, včetně odborníků z ústecké univerzity

24. listopad 2022 15:44

Dvanáctičlenný tým českých odborníků je zapojený do mezinárodních příprav letu na Mars. Psychologové, sociologové i zdravotníci zkoumají, co můžou kosmonauti při dlouhém letu prožívat.

Řeší, jak jim přizpůsobit prostředí, úkoly nebo jak postavit tým tak, aby táhl za jeden provaz. Využívají k tomu i jediný vhodný simulátor kosmických letů na Zeměkouli, který je v Moskvě. Mezi vědci jsou i odborníci z ústecké univerzity.

Tým Kateřiny Bernardové se zaměřuje na vztahy v posádce složené z různorodých osobností, která spolu tráví nějaký čas v malém prostoru.

Vědci už takto v moskevském simulátoru zkoumali tři posádky – 17 dní, čtyři měsíce a poslední osmiměsíční experiment narušilo napadení Ukrajiny Ruskem. „Už samotný fakt toho, že se to děje, je stresující i pro lidi, kteří nikde zavření nejsou, natož pro ty, kteří zavřeni jsou. Navíc jsou ve složení Rusko, Amerika, Saudská Arábie“ vysvětluje Bernardová.

17 vědeckých týmů z 11 států řešilo, jestli a jak o tom izolovanou posádku informovat. Češi se shodli s většinou.

„Doporučili jsme jednoznačně, aby se to těm lidem řeklo. Asi ne do úplných detailů, kdy se tam od začátku dějí úplná zvěrstva. To znamená, že dostali zhruba v půlce mise elementární informace o tom, že vypukla válka a o tom, jak to na mezinárodním poli společensko-politicky vypadá,“ shrnula Bernardová.

Vzniká návod na hašení vztahových požárů

Informace z posledního experimentu bude tým vyhodnocovat zhruba rok. Zároveň se připravuje na poslední fázi, která by měla začít příští rok. Jde o simulaci 12měsíčního letu na Mars.

„V NASA i v institutu v Moskvě to vymysleli tak, že chtějí udělat tři po sobě jdoucí roční experimenty, protože se už jedná o Mars, tak aby bylo možné komparovat ty tři simulované lety mezi sebou. Ten experiment by měl skončit až v roce 2027,“ přibližuje Bernardová.

V ideálním případě by měl před skutečným odletem na Mars dostat jeden z kosmonautů s citem pro mezilidské vztahy od vědců jakýsi návod.

„Dáme mu k dispozici metodu sociomapování, která mu během několika sekund změří aktuální vztahy v té jednotce a dopředu ho naučíme, jak s touto metodou pracovat, aby dokázal uhasit konflikt nebo něco podobného. Ověřili jsme totiž v armádě, že ta metoda to umí,“ dodává Kateřina Bernardová.

Případné přerušení experimentů kvůli válce na Ukrajině by vrátilo vesmírný výzkum o desetiletí zpátky.

Spustit audio

Související