S novým školním rokem je v ulicích a u silnic více policistů. Dohlížejí na bezpečnost školáků

1. září 2015

Žákům a studentům začal nový školní rok. Do prvních tříd letos na severu Čech nastupuje zhruba 15.000 dětí. Policisté a strážníci proto posílili svoje hlídky. Ne vždy si totiž děti na přechodech pro chodce dávají pozor. Policistům pomáhá také speciální akce s názvem Zebra se za Tebe nerozhlédne.

Na severu Čech jde letos do prvních tříd víc než 15.000 dětí. Konkrétně v Ústeckém kraji je to zhruba 10.000 a v Libereckém víc než 5.400 dětí. I když v Libereckém kraji počet dětí ve školách roste, v Ústeckém se naopak mírně snižuje. Právě prvňáčci jsou skupinou, na kterou dávají policisté a strážníci v mnoha městech pozor.

Ranní Ústí nad Labem povážlivě ožilo. Na většině zastávek stojí žáci, kteří čekají na svůj spoj k základním a středním školám. V pohotovosti jsou také strážníci, kteří stojí na přechodech hlavně poblíž škol a také policisté.

První školní je na přechodu ve Všebořické ulici i Veronika Hyšplerová z ústeckého krajského policejního ředitelství. Na co si děti musí dávat pozor?

Jak že se má správně přecházet přes přechod?

„Když přijdeme na přechod, tak počkat až všechna vozidla zastaví, a když jsme u světelné křižovatky, tak počkat až bude zelená… Na přechodu se vždy nejdřív kouknu doleva, potom doprava a potom zase doleva…“

Jak reagují řidiči na to, že je zastavíte? „Někteří, kteří spěchají, tak nejsou moc šťastný, ale protože počet sražených chodců, především dětí, je vysoký, tak je to potřeba…“ konstatuje nadstrážmistr David Bednář.

Právě začátek školního roku je rizikový. „Po prázdninách zapomněly děti na pravidla, jsou neukázněné, takže se je snažíme nabádat k tomu, jak správně přejít komunikaci,“ uzavírá Veronika Hyšplerová.

autor: bach
Spustit audio