Růžová na Děčínsku má novou atrakci - vyhlídku na Pastevním vrchu

22. duben 2018 16:20

Na Pastevním vrchu v obci Růžová na Děčínsku stojí nová kruhová, zhruba šest metrů vysoká vyhlídka. Spodní část je obložená kameny a završuje ji kupole s kruhovými průzory, odkud se můžou příchozí kochat vyhlídkou do okolí.

V sobotu 21.4. byla rozhledna slavnostně otevřena. A vrchol kopce se tak zaplnil lidmi. „Tak vážení a milí, vítám vás na Pastevním vrchu. Vyhlídka dostala jméno Růženka z Českého Švýcarska,“ vzala si jako první slovo starostka Růžové Helena Křížková z SNK. Poděkovala architektům i stavařům a dodala, že vzhled vyhlídky místní rozdělil. Ale doufá, že přátelské vztahy v obci nenaruší.

A jak novou rozhlednu hodnotili, ti kteří na její otevření přišli?

„Mě to připomíná starý skafandr.“

„Kdyby byla hezčí, nic by se nestalo.“

„Kdyby to bylo hranaté a z kamene, bylo by to hezčí.“ nechala se třeba slyšet trojice turistů z Horního Podluží. Ozvaly se ale i odlišné hlasy:

„Zase je to jiné a hezké, je z toho dobře vidět.“

„A až to bude obrostlé zelení, tak to bude obrovské.“

 Podle starostky diskuze kolem vzhledu rozhledny byly, ale nijak divoké. „Na facebooku běžely připomínky. Náš záměr byl odklonit část turistů z míst jako je Hřensko a Jetřichovice a přilákat je do Růžové,“ přiznala. V budoucnu chtějí v Růžové ještě koupání. „TO nám tady opravdu chybí,“ dodala starostka.

Vyhlídka stála 2,5 milionu korun, z toho třemi sty tisíci přispěli lidé ve sbírce. Jména dárců i sponzorů jsou ve vyhlídce zvěčněna.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio