Rumové řezy

Jestli zbylo trochu rumu od vánoc...

Suroviny: Na krém: 25 dkg másla (Rama), 750 ml mléka, 25 dkg cukru moučky, 2 sáčky vanilkového pudinku. Na náplň: 1dětské kulaté piškoty, 250 ml rumu, na polevu: 1 lžíce bramborového škrobu, 10 dkg másla nebo hery, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 10 dkg cukru krupice. Na těsto: 3 lžičky amonia (cukrářské droždí), 2 vejce, 13 dkg cukru moučky, 8 dkg másla, 50 dkg hladké mouky a 2-3 lžíce vlažného mléka. Na ozdobu poleva a kokos, šlehačka. Postup: Z hladké mouky, tuku, cukru, vajec a amonia namočeného v trošce vlažného mléka vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na poloviny (do jedné poloviny můžeme přidat kakao) a vyválíme na pláty o velikosti plechu. 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Upečeme a necháme vychladnout. Krém: V mléce rozmícháme pudinkový prášek a vše povaříme. Ušleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme zcela vychladlý pudink. Krém šleháme asi 2 minuty. Na jednu placku natřeme 1/2 krému, poklademe vrstvou piškotů postupně namočených v rumu a dáme druhou polovinu krému. Přiložíme druhou placku, potřeme čokoládovou polevou. Posypeme strouhaným kokosem. Řezy necháme v chladu uležet, výborně chutnají se šlehačkou.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.