Rudolf Jelen – letec RAF a válečný hrdina

19. leden 2023

V Bystřici u Teplic se 30. března roku 1902 narodil válečný hrdina, letec RAF Rudolf Jelen.

Na vojnu narukoval v roce 1922 a po absolvování pilotní školy byl už o rok později vojenským pilotem stíhacího útvaru. Později se stal pilotem Československé letecké společnosti, aby nakonec zamířil do polského letectva.

Po vypuknutí II. světové války byl při ústupu před německou armádou zajat sovětskými vojáky a internován v Kvasilově a Suzdalu.

Po propuštění odcestoval do Velké Británie – tam nejprve létal u 24. dopravní perutě RAF, pak působil u Ferry Command, kde přelétával vojenské letouny ze Spojených států do Evropy.

V květnu 1943 se stal příslušníkem slavné 311. československé bombardovací perutě RAF jako operační pilot protiponorkové služby. Od června 1942 až do května 1945 tento útvar zničil nebo poškodil 35 německých ponorek, pět lodí a z boje vyřadil 21 nepřátelských letadel.

Rudolf Jelen zemřel 10. ledna 1945. Ironií osudu je, že ale nikoliv vinou nepřátelských stíhačů – se svými kamarády zahynul ve Skotsku při návratu z dovolené, když se jejich letadlo zřítilo do náročného horského terénu.

Ostatky mnohokrát vyznamenaného Rudolfa Jelena jsou uloženy na hřbitově RAF v anglickém Brookwoodu. Jeho jméno je uvedeno na desce rodiny Hudcových na hřbitově v Oseku.

autor: Milan Knotek
Spustit audio