Ručně dělaná holandská gouda zdomácněla v Českém středohoří díky Ronovi a Marje
Ron Meerts a Marije Claas z Holandska si zamilovali krajinu Českého středohoří i lidi. Rozhodli se zkusit na severu Čech žít i pracovat. Sympatická dvojice se živí netradičně - prodejem tradiční holandské goudy!
Ron Meerts a Marije Claas jsou Holanďané z Litoměřic. Ron a Marije mluví plynně holandsky, anglicky, německy a francouzsky, ale čeština je pro ně tvrdý oříšek. A tak studují a studují.
Oblíbili si České středohoří a rozhodli se tady žít a nabídnout svojí milovanou goudu - originální, ručně dělanou - i Severočechům. Sýr prodávají tradičním způsobem „čerstvě od nože“, neplátkovaný, v celku nebo po kusech. Tyto kusy lze snadno krájet na čerstvé tenké plátky plátkovačem.
Rozdíl mezi doma dělanou goudou a tou z továrny? Suroviny i přístup
Rozdílů mezi farmářskou a průmyslově vyráběnou goudou je celá řada. První z nich spočívá v mléku, ze kterého se sýr vyrábí.
Zatímco farmář používá mléko ze svých kravek, fabrika mnohdy vyrábí holandskou goudu z mléka kravek německých, či polských. Holandské mléko má specifickou, lehce slanou chuť, díky umístění pastvin blízko pobřeží.
Farmář navíc svou goudu otáčí a osobně o ní pečuje, než jde na trh. Její kvalita je pak logicky někde jinde než u průmyslově vyráběného sýru.
Farem v Holandsku samozřejmě ubývá a jsou postupně nahrazovány průmyslovou výrobou. Nyní se již 98% všech holandských sýrů vyrábí v mlékárnách a na farmy připadají zbývající 2% produkce.
To vypadá jako velmi malé číslo, nicméně není třeba naříkat. Průměrná holandská farma vyprodukuje okolo 500 kg sýru týdně, takže pramen sice vysychá, ale naštěstí velmi pomalu.
A jaké jsou tipy Marije a Rona na použití goudy v kuchyni? Třeba do čočkové polévky nebo na těstoviny!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka