Rozhodující je hlavně výdrž. Shodují se závodníci v jízdě na pákové drezíně

27. srpen 2023

Znáte je ze starých, černobílých grotesek třeba s Charliem Chaplinem. Pákové drezíny kdysi sloužily železničářům, v posledních letech nabízí oblíbenou sportovní disciplínu.

V Děčíně nadšenci už několik let pořádají mistrovství v jízdě na těchto historických dopravních prostředcích

Tým Teplice odjíždí na zkušební jízdu. Posádka se musí se sladit, schází se totiž v podstatě jenom před soutěží, tedy jednou ročně. „Vždycky si říkáme, že se sejdeme dřív a probereme taktiku, ale nakonec se tady sejdeme po roce,“ usmívá se Petr Čuli.

Horko podle Radomíra Mráčka nevadí: „Drezína jede docela rychle, takže to na ní fouká. Vedro tedy není zas tak znát. Až když člověk zastaví,“ popisuje svou zkušenost.

„Náš tým se jmenuje Hrobníci, protože hrobníci skutečně jsme. Máme sílu a výdrž,“ vysvětluje výhody svého týmu Ladislav Hruška a rozdává pokyny. Právě výdrž je podle organizátora závodu Františka Korela důležitá: „Na závody do Finska a Německa s námi jezdíval i tým z děčínské posilovny – vždycky měli čas horší, než my. Výdrž je důležitější než svaly.“

Mezi 66 závodníky je taky několik žen. Ale jen jeden tým má vyvážené obsazení – tři muži, tři ženy. Patří do něj taky Barbora Zedníková. Nejtěžší je podle ní závod udýchat, nespadnout, nezakopnout: „Je to celkově velký adrenalin,“ dodává.

Vyzkoušet děčínskou trať přijel tým ze Slovenska pod vedením Ivana Mikloviče. Přijel se skupinou sportovců. Na Slovensku o závodní trať přišli, protože se na ní staví cyklostezka

Na drezíně jede šest lidí, pumpují čtyři, a po chvíli se střídají. Když dřevěná plošina na čtyřech železných kolech nabere rychlost, na kolejích drnčí tak hlasitě, že všechno přehluší.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související