Rovensko pod Troskami: požár horské chaty

20. prosinec 2012

Dnešní díl našeho seriálu nás zavede do Českého ráje. Neznámí hrdinové zasahovali v červnu 2008 u požáru v Rovensku pod Troskami. Plameny uvěznily v rekreační chatě devět lidí a k jejich záchraně vedla trnitá cesta...

K požáru vyrazily ze Semil tři hasičské vozy, které dorazili na místo za půl hodiny od nahlášení požáru. Už před nimi dorazili také profesionálové z Turnova. Velitel zásahu rozhodl, že hasiči musí proniknout do budovy. Měli totiž informace, že v chatě je stále několik lidí.

Vstupní hala ale byla kompletně zasažena požárem a proto nebylo možné se tudy k lidem v budově dostat. Další možná cesta dovnitř bylo okno z druhého čela domu. Při pokusu o průnik do budovy touto cestou se zranil jeden ze zasahujících hasičů.

Požár vznikl pravděpodobně od elektrických kamen. Jeho průběh navíc zhoršila zdánlivá maličkost – byl pod nimi koberec, který od nich chytil. Nejvíc uškodil člověk, který běžel pro záchranu, vyběhl z domu, nechal za sebou otevřené dveře a oheň se tak mohl rozšířit rychleji.

Po neúspěšných pokusech se hasiči k uvězněným lidem dostali až po částečném uhašení požáru. Nakonec z hořící rekreační chaty zachránili osm osob. Jeden ze zachráněných bohužel svůj boj o život v nemocnici prohrál.

I přes všechny komplikace se hasičům podařilo z hořící rekreační chaty zachránit téměř všechny. Hasiči přitom neváhali při akci riskovat vlastní zdraví.

Za spolupráci na dnešním dílu neznámých hrdinů děkujeme tiskové mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdence Štrauchové a za odborný komentář doktorovi Petru Vojtíškovi.

Vaše náměty a připomínky pište na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio