Řopík na lounském výstavišti byl 80 let zalitý betonem. Teď mu nadšenci vracejí podobu z roku 1939

25. únor 2020 08:53

Přes 15 tun kamení a betonu vynesli nadšenci z obranného bunkru v Lounech. Řopík na místním výstavišti vracejí do podoby z roku 1939. Tehdy ho Němci zničili, když jeho vnitřek zalili betonem. V tomto stavu zůstal přes 80 let – pak přišli dobrovolníci z chomutovského Muzea československého opevnění a pustili se do práce.

Poslední kámen

Jiří Piramovský, šéf chomutovského muzea Na Kočičáku, od kolegy přebírá čedičový balvan. Tenhle už neskončí na hromadě jako tuny ostatních, ale zůstane tady, v řopíku na břehu řeky Ohře.

Této chvíli předcházely desítky hodin dřiny v hluku a prachu se sbíječkou, lopatou a vynášením těžkých kbelíků.

„Vcházíme do objektu – můžeme zde vidět ještě prvky z roku 1938. Máme tu zachovány zbytky ventilace, tady je granátový skluz, na zdech můžeme vidět původní výdřevu. Všechno to tady bylo plné betonu, skoro až po strop,“ popisuje Jan Šíma, jeden z dobrovolníků.

Přístup do řopíku chrání betonová zídka, zatím se přeskakuje. „Časem tady pro ty starší uděláme schody. Ti lounští rodáci vlastně nikdy neměli možnost se dovnitř dostat. Na jaře plánujeme ten objekt otevřít, i když nebude zrekonstruován. Lidé aspoň uvidí i tu fázi těsně po tom, co jsme odstranili ten beton,“ doplňuje Jan Šíma.

Nadšenci z obranného bunkru vynosili 15 tun kamení a betonu

Časem tu má být malé muzeum, které bunkr vrátí do doby jeho vzniku, před mnichovskou dohodou v roce 1938.

Spustit audio

Související