ROP Severozápad se brání výsledkům kontroly projektů

11. květen 2012

Audit třiceti pěti projektů, který si vyžádala Evropská komise v Ústeckém a Karlovarském kraji, je údajně špatně zpracovaný. Jeho výsledky kritizuje ředitel Úřadu regionální rady Severozápad Pavel Markvart. Pro Ministerstvo financí dělala kontrolu firma Deloitte. Její pracovníci ale podle Markvarta sami udělali chyby. Audit je vodítkem pro Brusel při rozhodování o tom, jestli Evropská unie obnoví České republice proplácení dotací.

Úřad regionální rady Severozápad auditorům vytýká to, že vycházeli z chybné dokumentace. Posuzovali prý například zadání a projekt, který se týkal jiné výzvy. Hodnocení žádostí bylo podle auditorů subjektivní – to je ale do určité míry možné. Například modernizace a oprava střední školy v Ostrově v sousedním kraji získala ocenění od ministerstev průmyslu, místního rozvoje, svazu podnikatelů ve stavebnictví za inovaci. Podle auditorů ale přitom o nějak zvlášť inovativní projekt nešlo.

Kontrola kritizovala i systém hodnocení, a to přesto že je schválen Evropskou unií i Českou republikou. Auditoři uváděli i chyby, na které sami nepřišli - vycházeli z dřívějších kontrol úřadu, například v případě ústeckého muzea či městských sadů.

Ministerstvo financí a samotná firma Deloitte zatím mlčí. Ministerstvo do uzavření auditu, ten je teď ve stádiu vypořádávání připomínek - a mlčet bude i po páteční schůzce zástupců Ministerstva financí, auditora a úřadu regionální rady. Jednání co se závěry auditu a připomínkami totiž budou pokračovat i v dalším týdnu. Firma Deloitte přislíbila, že se k práci kontrolorů vyjádří v následujících dnech.

Ministerstvo financí by mělo rozhodnout, zda a do jaké míry připomínky zohlední či ne. Podle Pavla Markvarta mají k auditu určité výhrady i ministerští úředníci. Nařízení nové kontroly přitom není z časových důvodů možné – zpráva by měla být do Bruselu podaná do konce května.

Poté, co Ministerstvo financí pošle svou zprávu, přijedou sem na opakovanou kontrolu úředníci z Bruselu - pak Evropská komise rozhodne, jestli proplácení dotací obnoví. Zatím Česká republika nemůže žádat o proplacení dotací ani u běžících projektů. Nejedná se tedy pouze o těch třicet pět kontrolovaných projektů, které už byly zaplaceny ze státního rozpočtu.

autor: hau
Spustit audio