Rodák z Pardubic na cestě kolem světa: Skvěle nastartovanou kariéru vyměnil za dobrodružství

1. únor 2024

Málokdo se rozhodne opustit skvělou práci a vydá se sám na cestu kolem světa na motorce. Radim Cejnar přesně tohle udělal. Sám o sobě říká, že je dobrodruh, který dává v životě přednost svobodě a volnosti. Momentálně žije v Texasu. Využili jsme jeho krátké návštěvy k pozvání do Českého rozhlasu Pardubice.

Radim Cejnar se narodil v Pardubicích před čtyřiceti devíti lety. Vystudoval Dopravní fakultu Jana Pernera Univerzity Pardubice a věnoval se od dětských let vrcholově cyklistice. „Ale pořád mě to táhlo někam dál. Na kole jsme závodně jezdili po celé Evropě. A to cestování se mi strašně líbilo. Nová jídla, noví lidé, to mě přitahovalo,“ popisuje cestovatel.

Bez dobré angličtiny neobstojíte

Cestovatel Radm Cejnar vyjde s málem

Po absolvování vysoké školy se Radim Cejnar vydal do Anglie, kde hlídal dva roky děti v rodině. „Měl jsem tam skvělou rodinu a dodnes jsme přátelé. A díky téhle práci jsem se naučil anglicky. Angličtina je podle mě jazyk číslo jedna. Anglicky se domluvíte skoro všude. Bez ní to prostě nejde,“ míní Radim Cejnar.

Po čase našel pracovní pozici u americké firmy se sídlem v Anglii, která vyrábí podmořské zařízení na těžbu ropy. „Vyráběli jsme ohromné kohouty, které se posadí na ropný vrt, a ten kohout hlídá veškerý tok ropy. A to všechno sedí dva, tři kilometry pod vodou a ovládá se to přes takové malé ponorky,“ popisuje svou práci Cejnar. Z projektového týmu v Anglii se po čase posunul do hlavního vedení do Houstonu.

Dát výpověď nebylo jednoduché

„Ano, měl jsem nastartováno, ale nakonec jsem dal výpověď a koupil jsem si motorku. Vždyť jsem byl tak blízko mých vysněných cílů: Panama, Kolumbie, zkrátka volání divočiny bylo silnější než zázemí v takové ohromné a úspěšné firmě,“ přiznává Cejnar a pokračuje:

„Ten den, kdy jsem dal výpověď a jel domů, mám v hlavě pořád. Hlava se mi točila, říkal jsem si, co jsem to udělal? Pak jsem dojel domů, vybalil svou krabici s věcmi, úplně tak, jak to vidíte ve filmech a začal jsem dělat to, co chci,“ uzavírá dobrodruh.

Domorodí obyvatelé pózují na motorce cestovatele Radima Cejnara

Část našetřených peněz vložil Radim do motorky. Vybral si motorku KTM 990, podle jeho slov to je jediné úplně nové vozidlo, které si kdy koupil. A vydal se na cestu.

Které země Radim Cejnar procestoval? Kde na něj číhalo největší nebezpečí? Které země by doporučil k návštěvě? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související