Ve které zemi se neobejdou bez trojobalu? A kde mají nejlepší kebab? Dozvíte se od Jedlíků na cestách

6. prosinec 2023

Jedlíci na cestách, tak si říkají Jarda Bouzek a Tomáš Šapovalov - dva cestovatelé, kteří se spojili, aby si mohli splnit svůj sen. Cestují po světě, hodují, natáčejí a své kulinářské zážitky předávají dál ve formě televizního vysílání a teď i nové knihy se stejnojmenným názvem Jedlíci na cestách.

„Trvá to už rok a půl, co takhle cestujeme. Místo manželek jezdíme spolu, což má svoje výhody i nevýhody,“ směje se Tomáš Šapovalov. Před tím, než vyrazí, je čeká dlouhá fáze příprav a oslovování majitelů restaurací nebo stánků, kde chtějí natáčet. Jejich cílem není jídla hodnotit a kritizovat. Naopak. Vyhledávají pokrmy, které jsou pro danou zemi typické, tradiční a vyhledávané.

Jedlíci na cestách zatím zkoumají Evropu

„V první sezóně jsme navštívili Maďarsko, Polsko, Německo a Holandsko, teď Slovensko a Rumunsko. V každé zemi jsme našli něco překvapivého. Na Slovensku to byla třeba velmi hutná brynzová polévka, chuťově to bylo fantastické,“ říká Jarda Bouzek.

Náhled do knihy Jedlíci na sectách

„Například Němci považují za svoje tradiční jídlo vídeňský řízek. Velmi oblíbeným a snad nejvyhledávanějším jídlem je ale Döner kebab. To bylo pro nás v Berlíně velké překvapení. A ten kebab je vynikající! Stojí se na něj dlouhé fronty, lidé z celého města si ho nosí domů nebo do práce. A má už také svou tradici. Tento pokrm do Berlína přinesli Turci v roce 1972, takže mu už bylo padesát,“ usmívá se Tomáš Šapovalov.

Holandská kuchyně je oproti té české poměrně rozdílná. Holanďané jsou schopni dát do trojobalu i rizoto nebo thajské nudle. Vypadá to jako obalený sýr, ale obsahem jste překvapeni. Tradiční jsou sýry a ryby. Když je zima, nahradí ryby syté polévky.

Tomáš Šapovalov je cestovatel se zkušenostmi z kuchyní v Karibiku a na Novém Zélandu. Amatérský nadšenec do jídla a profesionální prodejce kaviáru. Baví ho ochutnávat pokrmy z celého světa a představovat je dalším lidem. Jeho hlavní zodpovědností je dramaturgie jednotlivých epizod. 

Jarda Bouzek je cestovatel a fotograf, který vyměnil úspěšnou korporátní kariéru za život na volné noze. Své zkušenosti z vedení velké firmy kombinuje s vášní pro jídlo a je autorem myšlenky pořadu. V projektu má hlavní slovo u vizuálních složek, tedy u videa a fotografie.

Kde a kdy bude možné v Pardubicích ochutnat holandské polévky přímo od Jedlíků na cestách? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související