Řízky naruby se šlehačkou

Nic pro hubnoucí osoby!

Suroviny:
4 řízky z kýty (nebo kuřecí)
1 větší cibule
1 kelímek šlehačky
2 vejce
strouhanka
sůl
případně pepř
tuk na smažení, případně kousek másla

Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme polovinu do pekáčku, který můžeme jen lehce vytřít máslem.

2. Řízky naklepeme, osolíme a mírně opepříme. Obalíme je nejdřív ve strouhance, kterou trochu i přitlačíme, pak řízky protáhneme rozšlehanými vajíčky a hned dáme do zahřátého tuku smažit. Smažíme po obou stranách.

3. Usmažené řízky položíme na cibuli do pekáčku, poklademe zbylou cibulí, zalijeme šlehačkou, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby.

4. Pečeme asi 40 minut, kuřecím řízkům stačí i méně. V závěru dopékáme bez zakrytí. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

5. Režisér Zdeněk Troška ještě doporučuje už usmažené a v pekáčku umístěné řízky poprášit vegetou a stejnou službu jako šlehačka prý udělá Tatra mléko – samozřejmě neslazené!

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.