Řízky naruby se šlehačkou
Nic pro hubnoucí osoby!
Suroviny:
4 řízky z kýty (nebo kuřecí)
1 větší cibule
1 kelímek šlehačky
2 vejce
strouhanka
sůl
případně pepř
tuk na smažení, případně kousek másla
Postup:
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme polovinu do pekáčku, který můžeme jen lehce vytřít máslem.
2. Řízky naklepeme, osolíme a mírně opepříme. Obalíme je nejdřív ve strouhance, kterou trochu i přitlačíme, pak řízky protáhneme rozšlehanými vajíčky a hned dáme do zahřátého tuku smažit. Smažíme po obou stranách.
3. Usmažené řízky položíme na cibuli do pekáčku, poklademe zbylou cibulí, zalijeme šlehačkou, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby.
4. Pečeme asi 40 minut, kuřecím řízkům stačí i méně. V závěru dopékáme bez zakrytí. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
5. Režisér Zdeněk Troška ještě doporučuje už usmažené a v pekáčku umístěné řízky poprášit vegetou a stejnou službu jako šlehačka prý udělá Tatra mléko – samozřejmě neslazené!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka