Řízky naruby se šlehačkou

Nic pro hubnoucí osoby!

Suroviny:
4 řízky z kýty (nebo kuřecí)
1 větší cibule
1 kelímek šlehačky
2 vejce
strouhanka
sůl
případně pepř
tuk na smažení, případně kousek másla

Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme polovinu do pekáčku, který můžeme jen lehce vytřít máslem.

2. Řízky naklepeme, osolíme a mírně opepříme. Obalíme je nejdřív ve strouhance, kterou trochu i přitlačíme, pak řízky protáhneme rozšlehanými vajíčky a hned dáme do zahřátého tuku smažit. Smažíme po obou stranách.

3. Usmažené řízky položíme na cibuli do pekáčku, poklademe zbylou cibulí, zalijeme šlehačkou, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby.

4. Pečeme asi 40 minut, kuřecím řízkům stačí i méně. V závěru dopékáme bez zakrytí. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

5. Režisér Zdeněk Troška ještě doporučuje už usmažené a v pekáčku umístěné řízky poprášit vegetou a stejnou službu jako šlehačka prý udělá Tatra mléko – samozřejmě neslazené!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.