Řídit autobus nebo kamion se začnou učit už žáci na středních školách

23. březen 2016

Dopravci napříč republikou řeší akutní nedostatek profesionálních řidičů. Problémy nejsou jen u kamionových dopravců, ale také v autobusové dopravě. Řidiči musí sloužit řadu přesčasů nebo se za volant dostávají nezkušení nováčci. Ústecký kraj proto plánuje, že by budoucí řidiči sbírali zkušenosti už na středních odborných školách.

„V práci jsem často déle než 12 hodin. Bezpečnostní přestávky tam mezitím nějaké jsou, ale je to dlouhý. A doma taky samozřejmě nejsou nadšení…“ popisuje řidič Milan.

Právě přesčasy souvisí s tím, že profesionálních řidičů je nedostatek. Podle Jindřicha Fraňka z ústeckého krajského úřadu za to z části může chybějící vojenská služba.

„Bohužel odcházejí do důchodu řidiči, kteří si udělali řidičská oprávnění na vojně a pak se tomu věnovali. Říká se, že naší republice chybí 10.000 - 20.000 řidičů. Je to vidět v tom, že se přijímají řidiči, kteří si udělali například řidičské oprávnění na autobus z osobního auta, v životě nic tak velkého neřídili, nemají s tím zkušenosti, a přesto s tím musí vyjet a vezou sebou x desítek lidí.“

Nováčci za volantem autobusu tak můžou dělat častější chyby. Tomu se například v Buslinu snaží zabránit monitorováním autobusů.

„Většinu autobusů máme vybavenou GPS a vidíme, jak ten řidič jede. Je pravda, že hodně lidí přichází z „B“ a dá se říci, že to je občas tou nezkušeností,“ říká výkonný ředitel společnosti Busline Radek Chobot.

Ústecký kraj proto chystá společné Dopravní fórum. Na něm by se mělo například řešit to, jak zlepšit dovednosti nových řidičů nebo zvednout zájem o profesi šoféra. Návrh už existuje. Studenti by si mohli udělat profesní řidičáky už na středních školách v oborech úzce spojených s automobily.

„Aby už od té střední školy mohli dělat řidiče a následně si mohli udělat oprávnění ve skupině D a myslíme si, že jsme našli způsob, jak toho řidiče získat,“ říká komunistický ústecký krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Nový systém by mohl fungovat už od příštího školního roku.

autor: bach
Spustit audio