Řidiči v Roudnici nad Labem budou mít od července dražší parkování

7. červen 2021 08:49

Od začátku prázdnin si řidiči v Roudnici nad Labem připlatí za parkování. Cena za první hodinu zůstane stejná, každá další ale bude stát dvojnásobek. Radnice to zdůvodňuje tím, že nechce mít z centra města parkoviště.

„Historické centrum města se nám pomalu změnilo na parkoviště vozidel – ale těch lidí, kteří přijedou sem na náměstí, nechají tu auto celý den a odjedou autobusem nebo vlakem za prací mimo Roudnici. Chceme zde vytvořit podmínky pro občany Roudnice, kteří si ve městě potřebují něco zařídit. To znamená, že první hodina bude za 10 korun, další hodiny pak za 20 korun, vysvětluje starosta města František Padělek z uskupení Společně pro Roudnici.

Na náměstí se totiž nachází jediné placené parkoviště ve městě. Řidiči tak mají podle roudnického starosty možnost zaparkovat kdekoliv jinde zadarmo.

„Není o tom, že bychom z lidí chtěli za každou cenu vybírat nějaké peníze navíc,“ dodává Padělek.

„První hodina za 10 korun, další pak za 20? To je docela dost na Roudnici,“ konstatoval jeden z řidičů, kterého redaktor Českého rozhlasu zastihl u parkovacího automatu. Další z oslovených ale cenu parkování neřeší. „Je mi to jedno moc sem nejezdím,“ uvedl.

Původně město uvažovalo o tom, že by každá další započatá hodina parkování stála 50 korun. Nakonec od tohoto záměru ustoupilo.

„To bylo jen v rámci nějaké diskuze. To parkovné jsme stanovili tak, aby nešlo o nějaké drastické zdražení, které by mělo vyvolat nějaký rozruch mezi obyvateli,“ dodal starosta Roudnice František Padělek.

Nové ceny za parkování začnou v Roudnici nad Labem platit 1. července.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související