Řidiči nákladních aut porušují často zákaz na objížďce mezi Mostem a Žatcem. Ve Staňkovicích proto hlídkují policisté

11. červenec 2024 12:11

Mezi dálnicí D7 a jesenickou křižovatkou to bylo původně po silnici I/27 zhruba 30kilometrů. Kvůli stavbě obchvatu v Žiželicích u Žatce je to ale pro těžká nákladní auta v současnosti po objízdné trase asi 80 kilometrů. Vozy do šesti tun můžou využít cestu přes obec Staňkovice. Dodržování pravidel tam kontrolují policisté.

„I ve Staňkovicích můžeme stále pozorovat nákladní automobily. Z toho důvodu naše hlídky kontrolují, jestli jejich hmotnost nepřevyšuje šest tun – jsou tu totiž přemostění, která by mohla být tou těžší tonáží poškozena,“ vysvětluje policejní mluvčí Jakub Mareš.

„1500 korun pokuta nebo místo jet 80 kilometrů místo 30? To jim asi každý zaměstnavatel zaplatí, protože na body to není, takže o řidičák nepřijdou,“ konstatuje starosta Staňkovic Pavel Pařízek a tím, že řidiči kamionů využívají kromě hlavní i boční silnici, na které je omezení 3,5 tuny.

Boční silnici, takzvanou generálskou, využívají místní jako zkratku k průmyslové zóně. Starosta Pařízek se obává, že pokud ji nadměrná doprava poničí podobně jako krajskou hlavní třídu, obec nebude mít na opravu peníze.

11. července hlídka v místě přestupku odchytla během hodiny čtyři řidiče nákladních aut. Tři dostali pokutu na místě, další nepřekročil s nákladem hmotnost šest tun.

Spustit audio

Související