Řezník radí: maso na gril má být vyzrálé, nakládat se ale nemusí!

3. červen 2016

Teplé večery lákají k posezení u ohýnku a k tomu patří nejen něco k pití, ale také k zakousnutí. Příprava masa na grilu je pro mnohé gurmány vrcholem gastronomie ‒ přitom jde o jednoduchou úpravu! Co tedy grilovat a jak?

Maso by mělo být spíš tučnější, ale jeho nakládání nutné není. Tvrdí to alespoň řezník Ladislav Matouš.

„V případě vepřového bych doporučil vepřovou krkovici nebo vepřovou kotletu či pečeni, nejlépe s kostí. Dá se grilovat i vepřová panenka, to je potom dobrota. Z hovězího se nejčastěji griluje roštěnec, svíčková nebo maso z kříže,“ vypočítává Matouš.

Zatím co u vepřového masa stačí, když si odleží tři dny, u hovězího jsou nejvhodnější tři týdny. Maso by tedy nemělo být úplně čerstvé. Nutnost jeho nakládání je ale podle řezníka Matouše jen mýtus.

grilování, steak, maso, vaření

„Nakládání pouze prodlužuje dobu použití. Pokud někdo nakládat chce, tak stačí jenom sůl, pepř popřípadě nějaké bylinky,“ upřesňuje Matouš.

Na gril se hodí samozřejmě i jiné druhy masa než vepřové nebo hovězí. V případě drůbeže jsou nejlepší stehenní řízky, a také ryby by měly být spíš tučnější. „Z domácích ryb se hodí třeba kapr,“ dodává železnobrodský řezník Ladislav Matouš.

Spustit audio