Restaurátoři obnovují nástěnné malby v kostele Františkánského kláštera v Kadani. Jejich nález byl překvapením

7. červen 2020 13:54

Ve Františkánském klášteře v Kadani na Chomutovsku pracují restaurátoři. Odkrývají nástěnné malby v klášterním kostele Čtrnácti svatých pomocníků. Dělníci zároveň pokračují v nezbytných opravách. Právě při nich objevili loni na podzim hrob vnučky zakladatele kláštera Magdaleny Fictumové z Kolovrat.

Restaurátoři odkryly nástěnné malby, jejichž nález byl pro mnohé překvapením.

„Zhruba před měsícem a půl jsme objevili malby, které jsou na sloupech, je to Svatý Mikuláš, Svatý Martin a Svatý Václav,“ říká správce kláštera Petr Liebscher.

Při práci na rozvodech elektřiny našli dělníci spolu s restaurátory hrobku Magdaleny Fictumové z Kolovrat. Antropologové si nenechali ujít výzkum jejích ostatků.

Objevená hrobka Magdaleny Fictumové z Kolovrat

„Museli jsme vyzvednout zbytky rakve a ostatky. Ty ostatky byly podrobeny antropologickému průzkumu, takže jsme se dozvěděli o paní Magdaleně leccos nového. Dožila asi 70 let, trpěla skoliózou, byla na svou dobu poměrně vysoké postavy, přes 170 centimetrů, a byla to zřejmě taková křehká dáma,“ popisuje správce kláštera Petr Liebscher.

„Pak jsme nechali zhotovit novou rakev a teď před nedávnem jsme uspořádali pohřeb a vrátili jsme rakev s ostatky zpátky do hrobky,“ doplňuje Petr Liebscher.

Petr Liebscher uprostřed hlavní lodi kostela

Klášter v Kadani láká mimo jiné sklípkovou klenbou, o které se říká, že byla vůbec první v českých zemích. Nástěnné malby interiéru kostela Čtrnácti svatých pomocníků vytvořili malíři z okruhu Lucase Cranacha staršího. Do hlavní lodě kostela by se návštěvníci mohli podívat nejdřív na jaře 2021.

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio