Restaurace a kavárny mohou kromě venkovních zahrádek otevřít i vnitřní prostory

31. květen 2021 08:48

Restaurace a kavárny mohou od 31. května opět otevřít. Dosud mohli hosté jen na venkovní předzahrádky, a to jen v případě, že jsou buď očkovaní, v ochranné lhůtě po prodělaném covidu, anebo mají negativní test. Pro vnitřní prostory to platí také. Plus další podmínky, jako třeba maximálně čtyři lidi u stolu. 

„Konečně. I když pro nás to moc neznamená – to spíš pro hospodské. Když je hezky, tak se člověk spíš těší na zahrádku, takže jestli bude uvnitř otevřeno, je spíš důležité pro ně, než pro nás jako hosty,“ myslí si Jaroslav a Alena, kteří si právě objednali na předzahrádce na Zámeckém náměstí v historickém centru Teplic, kde se kromě zámku tyčí i morový sloup Matyáše Brauna.

Objednávku vyřizuje servírka Denisa. „Vždycky to vítáme – vnitřek je vždy potřeba, zvlášť v tomhle počasí,“ shrnuje.

Dovnitř restaurací a kaváren se hosté nedostali skoro půl roku. Takže je samozřejmě nezbytné je interiéry připravit. Nastohované židle musí personál rozmístit ke stolům, všechno umýt a zase prostřít.

Restauračních a kavárenských předzahrádek je v Teplicích několik desítek. Před pandemií jich bylo kolem padesáti, aktuálně jich město eviduje třicet pět.

Podle mluvčího radnice Robina Röhricha úředníci posuzují další žádosti, které přišly: „Těch žádostí v květnu přibylo. Podnikatelé v Teplicích za ten zábor předzahrádky neplatí ten místní poplatek – jediné, co musí udělat, je to, že podají žádost a zaplatí za ni správní poplatek.“

Předzahrádky přibydou hlavně u podniků na pěších zónách v centru města, další jsou také na soukromých pozemcích.

Spustit audio

Související