Restaurace a kavárny v Ústeckém kraji čekají na nápor hostů. Ty zatím zřejmě odrazuje chladné počasí

26. květen 2021 14:14

Už více než týden mohou být otevřené předzahrádky restaurací a kaváren. Přesto ale v některých zařízeních stále čekají na nápor zákazníků. Někteří provozovatelé si to vysvětlují třeba chladným počasím.

Majitelé stravovacích zařízení v Ústeckém kraji, které Český rozhlas Sever oslovil, se shodují na tom, že největší nápor zákazníků čekají ve chvíli, až bude venku hezké počasí a protiepidemická opatření budou mírnější.

Podle manažera litoměřického Restaurantu Capra Tomáše Holuba záleží třeba na tom, jestli na zahrádku svítí sluníčko. Lidé jsou také podle jeho slov vystrašení a nemají v jednotlivých opatřeních jasno. Podobně je na tom i mostecká restaurace Nautico.

Naopak ale třeba restaruace Pepe Lopez, která má pobočku v Chomutově a v Ústí nad Labem, eviduje velký zájem hostů. Nejvíc lidí tam mají především večer. Zákazníkům proto doporučují včasnou rezervaci.

Podle oslovených radnic v Ústeckém kraji většinou nepřibylo restaurací ani kaváren, které by si nově chtěly pronajmout veřejné prostranství. Stejný počet žadatelů jako v předchozích letech eviduje podle mluvčí Romany Macové třeba ústecký magistrát. Pravidelně tam o pronájem žádá 12 provozovatelů restaurací.

V Teplicích žádostí o předzahrádky přibylo

Zvýšený zájem nemají ani v Děčíně, Mostě nebo v Chomutově a Žatci. Naopak v Teplicích žádostí o zábor veřejného prostranství přibylo.

„Všechny předzahrádky u restaurací a kaváren město poskytuje podnikatelům zcela zdarma. Podnikatelé zaplatí pouze jednorázový správní poplatek za vyřízení žádosti. Těch od začátku května přibylo – jsou přitom mezi nimi i žádosti subjektů, které dosud o předzahrádky nežádaly,“ potvrzuje mluvčí města Robin Röhrich.

Kromě Teplic je umístění zahrádky na veřejném prostranství od letošního března zdarma také v Děčíně. V Chomutově se tento poplatek neplatí už od roku 2010. Tehdejší vedení města rozhodlo tímto způsobem podpořit turistický ruch.

Odpuštění nájmu za zahrádky teď řeší i magistrát v Ústí nad Labem. Celý proces teď musí schválit rady mětských obvodů.

Naopak třeba v Mostě a v Žatci platí majitelé restaurací a kaváren jednu korunu za metr čtvereční.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související