Rekordní počet kamer hlídá Děčín

23. prosinec 2015

Rekordní počet kamer využívá v tuto chvíli městská policie v Děčíně. I přesto plánuje v novém roce další takzvané kamerové body. Pracoviště děčínské městské policie totiž dostalo nový systém v hodnotě čtyř milionů úplně zadarmo - na vyzkoušení.

Crrrr – zní neustále telefony ve služebně městské policie v Děčíne. Letos je stále co řešit. Město hlídají kamery i na místech, kde dříve nebyly.

„Kamerový systém se rozrostl ze sedmnácti kamer na třiatřicet. Šestnáct jich přibylo díky tomu, že jsme získali za výhodných podmínek kompletně nový kamerový systém,“ říká preventista městské policie v Děčíně Tomáš Pavlík. „Jedná se o rekordní nárůst. Jeden kamerový bod přijde řádově až tři sta tisíc korun.“

Na další kamery neměla městská policie peníze. Letos ale nové získala úplně zadarmo, v rámci testování systému nového dodavatele. Podmínkou bylo, že děčínská městská policie bude sloužit jako ukázkové pracoviště pro ostatní. „To pro nás není problém,“ dodává Pavlík.

O umístění kamer rozhodují nejen občané, ale i například státní policie. „My natáčíme a když se něco v některém místě děje, tak Policie ČR přijde a dohledáváme záznamy. A hodně se toho podaří najít. Hlavně teď, teda před Vánocemi, kde se nejvíce lidé motají kolem Billy a kolem bankomatu. Zažili jsme tam také, že se u bankomatu poprali,“ vysvětluje mi obsluha kamerového pracoviště Jiří Lacina.

Právě jemu a další obsluze kamerového pracoviště přibude v novém roce další práce. Začne pracovat pět nových kamerových bodů. „Jen je ještě potřeba vyřešit některé technické záležitosti,“ dodává Tomáš Pavlík.

Obyvatelé nové kamery většinou vítají, cítí se ve městě bezpečněji. „Když je vidět na ty zločince, to je dobrý,“ říká jeden z obyvatel Josef Ušák. A další, Josef Neuman, dodává: My co nic neděláme, nám to nevadí, to vadí těm, co kradou a dělají bordel.“

„Ono je to takový diskutabilní, že. Ale fakt je, že ty lidi jsou dneska takoví všelijací - vandalové, násilníci. A když už jsme sledovaní přes mobily, tak ta kamera - to je už pak jedno,“ dodává Jaroslava Šulcková.

autor: dap
Spustit audio