Rekonstrukce vodovodu a kanalizace v centru Duchcova se protáhne kvůli archeologickému průzkumu

24. březen 2015

Výměna kanalizace a vodovodu v Duchcově na Teplicku se protáhne až do konce června. Měla být přitom hotová už loni na podzim. Práce zdržují archeologické nálezy. Například na náměstí Republiky se našly stopy knovízské kultury. Další zajímavost je z nedaleké ulice Giacoma Casanovy.

„Přímo na tom místě se nám podařilo najít dřevěné konstrukce, patrně z městského opevnění. Podařilo se je i dendrochronologicky datovat do konce 14. století. Jednalo se o velké dubové trámy s různými dlaby. Část jich skončí v Muzeu v Duchcově,“ vysvětluje Lucie Kursová, archeoložka teplického muzea.

Jak ale dodává, nepodařilo se jim pod výkopy zachytit městské brány. Ani v ulici Masarykova, kde vědí, že stála, ani v ulici Casanovy, kde byla Mostecká brána.

„Ale podařilo se zachytit komunikaci asi 150 cm pod asfaltem, kde se chytla i rozteč kolejí. Víme, že cesta byla udržovaná, byla různě vyspravovaná kameny i dřevem.“

Práce na kanalizaci kvůli archeologickému průzkumu zatím stojí.

„To jsou objevy, co se dá dělat? Jasně, že to štve, že to zdržuje. Ale i pro nás je to hezké, když se něco najde,“ konstatuje mistr dělníků David Rada.

autor: hau
Spustit audio