Rekonstrukce střech muzea v České Lípě odhalila unikátní objevy

20. červenec 2015

Skoro po dvou letech skončila kompletní rekonstrukce střech areálu českolipského muzea. Odborníci při práci objevili unikátní nálezy – např. úlomek oltáře z tamní kaple.

Do muzea zatékalo, voda škodila expozicím a ohrožovala i samotnou budovu. Při rekonstrukci se pracovníci muzea dostali i do míst, která byla dlouhá desetiletí lidskému oku nepřístupná, a objevili tam zajímavé historické připomínky - ztracený úlomek oltáře nebo zbytky stavebního materiálu. Ten při rekonstrukci v 80. letech vyhodili řemeslníci pod trámy na klenby.


„Největší problém byl na Rajském dvoře, když byla ta pultová měděná střecha, kde padaly sněhové bariéry ze střechy kostela a hrozilo prolomení nosných krovů,“ vzpomíná ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček. „Do některých částí jste mohli strčit ruku, protože byly tak ztrouchnivělé, že byl zázrak, že to drželo pohromadě. Poslední zimu před rekonstrukcí tady spadl velký kus sněhu a ledu ze střechy kostela a došlo k velkému poškození trámoví.“

Části starých střech, které budou uloženy do depozitáře

V ambitu českolipského muzea jsou v současnosti uskladněné historicky zajímavé části sejmuté střechy a krovů. „Většina toho, co bylo v pořádku a jsou na tom zaznamenány dějiny toho kláštera, to zůstalo v krovu. To, co bylo narušené a bylo potřeba to vyjmout z krovu, ale bylo tam něco zaznamenáno, to se vyndavalo ven a bude to uložené v depozitáři,“ Zdeněk Vitáček.

Mezi předměty, které byly při rekonstrukci střech objeveny, je i několik dřevěných zdobených fragmentů. Ty jsou z oltáře kaple Nejsvětější Trojice. Slavnostní otevření celého klášterního areálu s programem a výstavou o rekonstrukci se uskuteční 11. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.