Regionální muzeum v Žatci vystavuje Poklad z Domoušic. Pozlacené bronzové předměty našli archeologové před pěti lety

12. únor 2024 15:10

Žatecké muzeum představí veřejnosti Poklad z Domoušic. Unikátní soubor pozlacených opaskových kování byzantinského stylu budou moct lidé vidět šest dní, a to od 13. února.

Nedaleko Domoušic je opuštěné hradiště Rovina. Podle Petra Holodňáka ze žateckého muzea se archeologové na prozkoumání této oblasti zhruba od roku 2016 zaměřovali. Tušili, že by tam mohli najít zajímavé nálezy, a v roce 2019 byli úspěšní. Objevili takzvaný depot – tedy hromadné úložiště několika předmětů v zemi.

Opasek z Domoušic je prvním svého druhu v Čechách a druhým na území celé republiky

Podle archeologů se vlastně našly tři předměty – honosný bojovnický opasek s bočními řemínky, ze kterého se dochovalo přes 40 kusů pozlacených kování. Tím, že je to kování téměř kompletní, je to vlastně jediný opasek svého druhu nalezený na území Čech.

„Dalším nálezem potom byl takový ženský prolamovaný závěsek, součást honosného náhrdelníku. Způsob jeho použití se unikátně dochoval na jedné fresce v kostele Santa Maria Antiqua v Římě, takže i víme, kde na tom náhrdelníku tahle ozdoba byla umístěna,“ popsal druhý předmět archeolog žateckého muzea Petr Holodňák.

Ženský závěsek z Domoušic je jediným nálezem takového šperku na území severně od Alp

Celý soubor doplnilo ještě několik železných hrotů, které byly patrně součástí vochle, tedy nástroje určeného k pročesávání vláken konopí nebo vlny před spřádáním nití.

Vzhledem k tomu, že kovové předměty jsou citlivé na změny teploty a vlhkosti a muzeum nemá zařízení, které by jejich výkyvy eliminovalo, je výstava instalovaná jen na šest dní – končí v neděli 18. února.

Ve čtvrtek 15. února od 17 hodin ji doplní přednáška archeoložky Akademie věd Nadi Profantové, odbornice právě na hradištní dobu, která vystavené předměty zkoumala.

Spustit audio

Související