Region Krušnohoří oficiálně požádal o zápis do seznamu UNESCO

12. prosinec 2017

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL a saský ministr vnitra Markus Ulbig v Drážďanech podepsali 11. prosince společnou nominaci „Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří“ na seznam UNESCO. Centrum světového dědictví se žádostí začne zabývat začátkem příštího roku.

Celkem by se na seznamu mohlo objevit 22 míst, z nichž 17 je v Sasku a 5 na české straně Krušných hor. V Česku jde o města s bohatou hornickou minulostí, kterými jsou Krupka, Hora Svaté Kateřiny, Výsluní, Jáchymov a Boží Dar.

Co konkrétně by zápis na seznam UNESCO přinesl, popsal ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL: „Objevuje se to na všech pozvánkách k návštěvě toho regionu, to znamená, že to má konkrétní dopady nejen pro památkovou péči, ale i turistický ruch, který znamená i větší zaměstnanost v regionu.“

První myšlenka nominovat hornické památky k zápisu na seznam UNESCO vznikla v Sasku už v roce 1998. Samotná nominace byla podepsaná v roce 2014, komisaři ale měli výhrady k administrativní stránce německé části projektu. Proto byla žádost stažena. A to byl důležitý moment, protože žádat o zápis je možné jen jednou a před třemi lety by šance na úspěch byla podle obou stran mizivá. Projekt byl proto přepracován a nominace je teď prý připravena mnohem lépe.

Čeští a saští zástupci předloží žádost centru světového dědictví na začátku příštího roku. Mezivládní výbor UNESCA by pak měl rozhodnout zřejmě na svém zasedání v roce 2019. Mezitím budou žádost posuzovat komisaři, kteří se můžou přijet do hornických měst podívat. Zajímat je bude hlavně to, v jakém stavu jsou významné památky a jak se rozvíjí péče o ně.

Česko má v současnosti na seznamu Světového dědictví 12 památek. Tou další by mohlo být město Žatec díky své chmelařské historii. O jeho zápisu se rozhodne pravděpodobně příští rok v létě.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio