Radnice v Úštěku plánuje kvůli vysoké zadluženosti zvýšení poplatků i nájmů

27. říjen 2023 14:40

Město Úštěk na Litoměřicku dál řeší finanční problémy. Podle současného vedení města je za těmi problémy předchozí vedení radnice. Město například bude muset vracet některé dotace na nedokončené projekty.

Starosta Ondřej Elísek z SNK-ED nechtěl o finanční situaci města mluvit – odkázal přitom Český rozhlas článek v Úštěckých novinách. Totéž udělal místostarosta Václav Šulík z hnutí Za harmonický rozvoj měst a obcí, ovšem kvůli nedostatku času.

Podle radničních novin je aktuální výše dluhu přes 79 milionů korun. Úštěk má přitom celkem 2781 obyvatel, pokud tedy mezi ně dluh rozpočítáme, dlužil by každý občan města přes 28 600 korun. Tato částka zahrnuje dva úvěry – jeden ve výši necelých 33,6 milionu korun, další pak za více než 27, 5 milionu korun.

Město navíc musí ministerstvu financí vrátit dotaci za nedokončenou rekonstrukci kina ve výši zhruba 18 milionů korun.

Dluhy města zřejmě ještě narostou

Tyto dluhy přitom zřejmě nebudou jediné – městu se kvůli špatné finanční situaci nepodařilo do konce srpna dokončit ani projekt v budově bývalé chmelárny, která měla sloužit jako sportovní hala.

I na tuto rekonstrukci přitom Úštěk čerpal dotaci za téměř 23 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Požadavek na vrácení peněz očekává vedení města podle místostarosty Václava Šulíka v lednu příštího ruku. Celkový dluh Úštěka by tak přesáhl 102 milionů korun.

Radnice se proto rozhodla od nového roku zvýšit poplatek za ubytování ve městě i v nedalekém kempu u jezera Chmelař. Podraží také poplatek za zábor veřejného prostranství, nájemné za pozemky a zemědělskou půdu nebo v městských bytech. Podle odhadů se tak rozpočet města navýší celkem o 11 milionů korun. Starosta Elísek uvedl, že ke snížení dluhu posouží také prodej stavebních a jiných pozemků.

Spustit audio

Související