Radnice ústeckého Střekova představila návrhy na vylepšení nábřeží

22. únor 2018

Radnice v ústeckém Střekově se s pomocí obyvatel snaží oživit břeh Labe. Loni na podzim mohli lidé sami navrhnout, co by si tam přáli, aby jim to zpříjemnilo pobyt u řeky. Nápadů se pak ujali architekti, radnice zjistila všechna omezení a výsledný návrh lidem představila na setkání, které se konalo 20. února.

Největší omezení je mezi cyklostezkou a řekou. Povodí Labe si pro tak zvanou aktivní zónu dalo přísné podmínky. Například omezení kvůli případným povodním se týká celého nábřeží.

„Je potřeba mít celý mobiliář zpracovaný tak, aby ho bylo možné zhruba do 10 hodin odklidit do bezpečí. Na to bude potřeba mít zpracovaný povodňový plán… Vím, že chcete mít střekovské nábřeží hezké, ale protože se to tam zatápí rychle, tak to budete mít dost složitý,“ komentoval Jiří Mach z Povodí Labe.

Kateřina Videnová z architektonického studia MAK proto návrhy přizpůsobila požadavku na možnost rychlého odstranění. Od Benešova mostu za železniční tak zbylo pět laviček bez opěradel. Podmínkám Povodí přizpůsobila i workoutové hřiště i prostor pro ohniště.

Střekovské nábřeží a cyklostezka

Na vyvýšené plošině u železničního mostu by architektka ráda viděla stánek s občerstvením – problém ale je, že tam není zavedená elektřina. I to by se ale podle vedení obvodu dalo vyřešit. O kus dál by pak mohla být písčitá pláž a svah nad cyklostezkou by se proměnil v letní louku.

Jiří Mach z Povodí Labe s upravenými návrhy převážně souhlasil – bude záležet na detailech provedení. Připomněl, že kvůli výskytu bobra nedaleko železničního mostu zakazuje ochrana přírody téměř cokoli.

„Dokonce jsme tam ani nesměli vymýtit celou tu plochu, která je teď taky nevzhledná. Mohli jsme vymýtit jen asi 30 metrů nebo 40 metrů, a ještě jedna část je dovolená,“ konstatoval Mach.

V diskuzi lidé připomněli také potřebu odpadkových košů nebo popelnic. Padl i dotaz na to, kdo bude na dodržování pořádku dohlížet. Odpověděl střekovský zastupitel Jiří Němeček z PRO! Ústí: „Ideálně by tu měl fungovat jeden člověk jako správce, který bude mít to vymezené území na starosti, a který by měl mít k ruce partu lidí.“

Je také otázkou, jestli obnovit bývalé veřejné záchodky u Benešova mostu, nebo postavit nové. Radnice návrhy dopiluje a zjistí předběžné náklady – v rozpočtu má připravených 250 tisíc. S úpravami nábřeží by se podle Němečka mohlo začít v květnu – ideálně i s pomocí místních obyvatel jako dobrovolníků.

autor: hau
Spustit audio