Radnice se i letos snaží snižovat výdaje za energie. Investují třeba do fotovoltaických elektráren na městských budovách

5. leden 2024 15:00

Vyšší ceny energií a s nimi i vyšší výdaje vedou radnice k investicím, které mají udržet spotřebu energií na co nejnižší úrovni. Anebo si města chtějí elektřinu rovnou vyrábět – třeba v Litoměřicích už začaly fungovat fotovoltaické panely na střechách sedmi budov a další přibydou i letos.

Sedm střech litoměřických městských budova pokryly panely loni – například na centrální školní jídelně. Letos radnice umístí fotovoltaiku na dalších 11 budov, mezi nimi i na zimní stadion. Radní Tomáš Sarnovský z hnutí ANO počítá, že město tím ušetří až třetinu celkových nákladů.

I v Mostě sázejí na velké střešní plochy. Po zimním stadionu letos město plánuje osadit panely na výrobu elektřiny ze slunce i střechy Aquadromu a sportovní haly. Podobné je to i v Chomutově.

Bílina pro to zase podle místostarostky Marcely Dvořákové z ODS využije střechy dvou škol.

Právě výroba elektřiny z fotovoltaických panelů na větších plochách je pro města a obce poměrně dostupná, můžou využívat i různé dotace.

Snižování spotřeby energií také pokračuje

Města také plánují snižovat dál spotřebu elektřiny, tepla a dalších energií – různé budovy škol, knihoven, nebo úřadů už jsou například zateplené třeba v Bílině, Chomutově nebo Podbořanech. Investice do výměny oken pro letošek plánují podle nezávislé starostky Dagmar Břehovské třeba v Blšanech u Žatce. Nová okna mají například v Bílině.

Viditelnou změnou je často výměna veřejného osvětlení. Moderní a energeticky méně náročné LED osvětlení už mají třeba v Chomutově nebo Podbořanech.

Na konci roku začala kompletní výměna v Žatci, kde by letos měli mít všech zhruba 3000 pouličních lamp s LED moduly. Ty budou podle starosty Radima Laibla z hnutí ANO navíc fungovat jako datová síť pro využití různých aplikací v řešení zvaném SmartCity.

Spustit audio

Související