Radim Nyč – olympijský medailista v běhu na lyžích, ředitel tratí na Jizerské padesátce a Liberečák

25. srpen 2023

V roce 1966 se v Liberci narodil úspěšný běžec na lyžích Radim Nyč. Ke sportování ho přivedl táta, atletický chodec a vytrvalostní běžec.

Lyže Radima Nyče bavily do puberty, kdy si s kamarádem založili kapelu. Myslel, že bude skvělým kytaristou a hudba ho uživí. Když zjistil, že ne, k běžkám se vrátil a kolem sedmnáctého roku si uvědomil, že z něj může něco být.

A také bylo – už v jednadvaceti totiž získal na olympijských hrách v Calgary v roce 1988 bronzovou medaili ve štafetě, a to k velké radosti místních emigrantů, kteří našim klukům sice fandili, ale věřili spíše hokejistům.

Štafetu původně neměl vůbec běžet, trenér ale na poslední chvíli nominaci změnil.

Nyč prožil na trati horkou chvilku, protože mu jeden norský závodník přišlápl hůlku a on musel sjíždět na stadion bez ní. Po projetí rovinky dostal naštěstí náhradní. Následující kopec by bez hůlky asi vyjel s velkou ztrátou a bylo by po nadějích.

Československá čtveřice ve složení Nyč, Korunka, Benc a Švanda tehdy projela cílem třetí za vítěznými Švédy a druhými Sověty.

Druhou velkou štafetovou medaili získal Nyč o rok později na mistrovství světa v Lahti. V individuálním závodě na olympiádě v Albertville dojel na padesátce šestý. Kariéru ukončil ještě před třicítkou a začal se věnovat prodeji běžeckých lyží a vybavení.

Otec dvou synů Radim Nyč je také ředitelem tratí na Jizerské padesátce. Nikdy jí ale nejel a podle svých slov se na to ani nechystá. Forma je prý rok od roku horší. Nejoblíbenějším sportem je pro něj v současné době tenis.

autor: Milan Knotek
Spustit audio