Řada měst na severu Čech po novém roce omezí hazard

29. prosinec 2011

Vyhlášky, které začnou platit od 1. ledna v některých městech Ústeckého kraje, změní dosavadní pravidla pro provozování heren a výherních automatů. Nová vyhláška začne platit například v Bílině na Teplicku, provoz heren se změní také v Lounech.

V Bílině na Teplicku od ledna 2012 nebude schválena žádná žádost o registraci nového výherního hracího přístroje ani loterijního videoterminálu. Znamená to, že se jejich počet ve městě nezvýší.

V Lounech už na podzim přijali vyhlášku, která omezuje provoz obou druhů hracích zařízení. Tedy klasických výherních hracích přístrojů i videoloterijních terminálů. Od ledna 2012 přeci jen nastane ještě jedna drobná změna. A sice doba provozu se prodlouží o třicet minut. Majitelé heren tak budou moci zapnout přístroje nikoliv až v osm večer, ale o půl hodiny dříve. Vypnout je musí v šest hodin ráno. V Lounech mají přes dvě stě videoloterijních terminálů. Omezení jejich provozu je proto logické.

Také v Teplicích dochází od 1. ledna ke změnám. I když nejsou vymahatelné a platí jen jako jakási gentlemanská dohoda mezi magistrátem a majiteli heren. Tři čtvrtiny provozovatelů hazardu podepsalo s městem deklaraci, která od 1. ledna zavazuje herny k odstranění reklam z výloh heren a také reklam, upozorňujících na aktuální možnou nejvyšší výhru.

Do 1. března musí herny v Teplicích mít uvnitř nainstalovaný kamerový systém a musí omezit vstup podnapilým. Dvakrát ročně se pak provozovatelé heren sejdou s vedením města a vyhodnotí, co deklarace přinesla. Jiné, městem vymahatelné omezení hazardu v Teplicích nechtějí.

S deklarací se nechce smířit sdružení Pro Polis, které zvažuje v roce 2012 vyvolání referenda, ve kterém by občané Teplic měli odpovědět na otázku, jestli jim hazard ve městě vadí. Nejradikálnější postup zvolili v Novém Boru na Českolipsku. Tam hazard zakázali úplně. Od ledna 2012 tam tedy skončí všech dvacet heren se zhruba stovkou hracích zařízení.

Opačnou cestou jsou třeba v Krupce na Teplicku. kde zrušili všechny vyhlášky, které provoz heren omezovaly.

autor: Jan Beneš
Spustit audio