Původní obyvatelé Děčínska přivezli městu sbírku historických dokumentů a snímků

8. říjen 2017

Bývalí němečtí obyvatelé Děčínska, odsunutí po druhé světové válce, na děčínském zámku předali české straně svoje sbírky a archiválie.

Vlastenecký krajanský spolek, jehož členy jsou bývalí němečtí obyvatelé Děčínska, je stále méně početný, a proto se rozhodl ukončit činnost a předat svoji velkou sbírku historických dokumentů, fotografií a věcí Okresnímu archivu v Děčíně.

„Já jsem se tu narodila na Starém městě,“ říká jednaosmdesátiletá Anelise Kempf, která na krajanské setkání dorazila s dalšími členy Vlasteneckého spolku okresu Děčín - Podmokly. Spolek vzniknul po odsunu německých obyvatel z Děčínska, kteří našli po válce nové útočiště v Bavorsku, nejčastěji v okolí města Nördlingenu.


Původní obyvatelé sem od 60. let jezdili a fotografovali ruiny domů. To je zajímavé, protože v té době se fotografovaly spíš úspěchy.

„Spolek má 130 členů a 1 300 čtenářů novin,“ říká archivář spolku Hermann Wagner. Byl jedním z lidí, kteří se starali o rozsáhlé sbírky patřící právě k vlasteneckému spolku. V sobotu je slavnostně předali na svém posledním sjezdu do péče děčínského okresního archivu.

„Jsou tam dokumenty k jednotlivým městečkům, vesnicím, které patří do okresu Děčín,“ popisuje archiv Hermann Wagner. Ještě důležitější jsou zprávy, články a pozůstalosti lidí, kteří tady žili. Samotné předání sbírky na zámku bylo už jen symbolické. Do Děčína ji už před časem přivezlo nákladní auto a čtyři dodávky, věci už si měl možnost prohlédnout vedoucí děčínského archivu Jan Němec.

„Původní obyvatelé sem od 60. let jezdili a fotografovali ruiny domů. To je zajímavé, protože v té době se fotografovaly spíš úspěchy,“ popisuje Němec, co ho v archivu zaujalo.

Krajanské zasedání si nenechala ujít ani europoslankyně a hraběnka Róža Thun, která se na děčínském zámku narodila. „Němečtí krajané přivezli své archivy, Děčín je přijal s otevřeným srdcem a profesionalitou. Na základě složité minulosti vzniklo přátelství, a to je důležitý příklad pro další generace a pro Evropskou kulturu,“ myslí si Róža Thun von Hohenstein. „Tohle setkání je jedním ze základních kamenů, které budují Evropu. Vrátím se do Bruselu a budu mluvit se svými kolegy o tom, jak by měla být Evropa budovaná a jako příklad použiji tohle děčínské setkání,“ dodává. Zasedání spolku ukončila dnešní mše a společná poklona u pomníku obětem z roku 1945 na děčínském hřbitově Folknáře.

Předání sbírky na děčínském zámku
autor: dap
Spustit audio