Putování po stopách tradičních řemesel aneb Zlaté české ručičky zvládnou téměř všechno

10. září 2023

Řemesla byla v minulosti mimořádně ceněna. Představují obrovský počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do současnosti. S příchodem 21. sice nedošlo k úplnému vymizení poctivé řemeslné výroby, je však bohužel postupně vytlačována průmyslovou velkovýrobou.

Čtěte také

Věděli byste, jaká řemesla se praktikovala v Čechách před mnoha lety a která z nich "přežila" až do dnešních dnů? Zlaté české ručičky zvládnou totiž téměř všechno. Pojďte se s námi vydat za mistry řemesel, kteří převzali zkušenosti našich předků a pokračují v poctivé manuální práci. Přináší kvalitu a radost všem, kteří se s jejich výrobky setkají. 

Doba je však taková, že mladí nejeví nijak zvlášť velký zájem o řemesla. Mnohem víc táhnou obory, které umožňují práci s počítačem. Čísla jsou neúprosná a rok co rok počet řemeslníků ubývá. Přesto však mezi nimi zůstávají zruční nadšenci, kteří ve své specializaci vynikají. Každý z nich přispívá k tomu, aby tyto krásné ruční práce nevymizely.

Hlavní cenu soutěže - voucher na pobyt pro dvě osoby na dvě noci v Jeschkeho vile na Kuksu - získává Marie Hoffmanová z Dolní Branné. Vylosoval ji ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský ze všech správných odpovědí, které v průběhu vysílání našeho seriálu přišly do studia.

autoři: Jaroslav Pokorný , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.