Zájem o byty a domy v Královéhradeckém kraji dál roste, naopak trh s chatami a chalupami stagnuje

28. duben 2024 07:25

Dostupnější hypotéky oživily s nástupem jara trh s byty i rodinnými domy v celém Královéhradeckém regionu. V poslední době znovu rostou obraty realitních kanceláří. V Královéhradeckém kraji se podle nich velmi dobře prodávají byty ve městech nebo rodinné domy nedaleko větších měst, především poblíž samotného Hradce Králové. 

Čtěte také

Rostoucí zájem, způsobený pravděpodobně příznivějšími podmínkami pro hypotéky, pozorují i v realitní kanceláři v centru krajského města.

„Určitě pozorujeme větší zájem. Došlo tam k poklesu sazeb a klienti daleko snáze získají vybranou nemovitost. Samozřejmě i mladší generace, které se toho obávaly a raději šly do pronájmu, než aby investovaly do vlastního bytu a bydlení,“ vysvětluje Karolína Koblmüllerová z jedné z největších realitních kanceláří v Hradci Králové, působící ale i mimo region.

Znovu se poměrně dobře prodávají i drahé domy s cenovkou vysoko nad 10 miliony korun. „Prodávali jsme velký rodinný dům u Mladé Boleslavi. Byl drahý, z důvodu velkého množství moderních technologií, kterými dům disponoval. A manželé se rozcházeli.

Čtěte také

Lidé by rádi platili i za chaty a chalupy. Tam je ale nabídka chudá. Tady prodeje nerostou. „Protože je malá nabídka. Ta je opravdu minimální, všichni si své chalupy a chaty drží. Na realitní trh se jich dostává minimum. Je to většinou například z dědického řízení a potomci se o to nechtějí starat, popisuje Karolína Koblmüllerová.

A není prý ani výjimkou, když majitelé požadují za chatu či chalupu stejnou částku jako za rodinný dům nebo městský byt. Pokud z ceny nesleví, tak dost často už kupce nenajdou. Doba covidová je v tomto směru definitivně pryč.

Protože je chat a chalup na prodej málo, objevují se třeba u zahrádkářských kolonií v Hradci Králové vylepení cedulky od zájemců o koupi. Ty jdou obvykle hned pryč, jakmile je zahrádkáři objeví.

Čtěte také

Potvrzuje to František Štěpán, předseda jedné z hradeckých zahrádkářských organizací. „My to nechceme. Pokud by zájemci chtěli nějakou inzerci, tak my jim ji můžeme oficiálně udělat, ale samozřejmě za poplatek. Pro zahrádkáře jsou interní věci zdarma, ale tyto záležitosti by se měly řešit trochu jiným způsobem. Protože jsme přeci jen určitá uzavřená společnost.

I zahrádkáři si všímají předražených chat a chalup, které se často neprodají několik let. František Štěpán ale potvrdil, že ve srovnání s obdobím pandemie prodeje výrazně klesly.

A potvrdil i slova realitních makléřů, trh s chatami a chalupami stagnuje. „Co se týče prodeje chat přes realitní kanceláře nebo pozemků v osobním vlastnictví, tak bych řekl, že v loňském roce toho bylo o trošku víc, ale letos není prakticky nic.

Podle realitních kanceláří dál platí, že rychleji prodá ten, kdo za svou nemovitost nechce přemrštěnou cenu. Doba, kdy byli lidé ochotni platit opravdu cokoliv, je podle nich pryč.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související