Pusťte se do jarní očisty! Zaměřte se na játra, ledviny a střeva

Jíst na jaře méně je přirozené. Tělo se vyčistí od různých škodlivin samo. I tak je ale dobré podpořit v činnosti a očistě trojici orgánů, které hrají v období předjaří a detoxu hlavní roli – střeva, játra a ledviny.

Nebraňme tedy tělu v přirozené detoxikaci. Věnujme se pohybu, který pomůže rozproudit krev a lymfu, která z organismu odvádí škodliviny. Prvním důležitým orgánem, který si zaslouží na jaře naši pozornost, jsou především střeva.

Červená čočka a zelené koření – blaho pro střeva

Střeva zajišťují kontakt s vnějším prostředím díky stravě, která přichází právě zvenku, rozhodují, které látky vstřebáme, a které odvedeme z těla. Činnost střev můžeme podpořit přísunem vlákniny. Přirozeným zdrojem vlákniny je zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny. „Vyhněme se nárazovým změnám,“ doporučuje Mgr. Mirka Slavíková, odbornice na zdravou výživu a radí: „Stačí například omezit sladkosti, uzeniny a maso a naopak přidat zeleninovou polévku s červenou čočkou. A ozdobit zeleným kořením, které podporuje činnost jater.“

Umeocet na pročištění jater

Dalším orgánem, který je na jaře dobré podpořit ve správném fungování, jsou játra. Třídí látky, které se vylučují z krve. Zelené natě vloží do našeho těla novou energii – pak můžeme mít nové myšlenky, vize, nápady. Játra alespoň na jaře tolik nezatěžujeme solí a cukrem, dopřejeme si kyselou chuť z citronu, limetky, kysaného zelí nebo umeocta. Umeocet je šťáva, která vzniká při procesu fermentace švestiček umeboshi. Nebo můžeme zvolit dostupnější zdravou dobrotu. „Mrkvová šťáva s trochou citronové šťávy je také výborná,“ říká s úsměvem Mirka Slavíková.

Mrkvová šťáva nebo džus můžou pomoct s pročištěním

Ledviny nepřetěžujte nadbytkem tekutin

Do trojice důležitých orgánů, které na jaře zaslouží, abychom je podpořili v činnosti i detoxikaci, jsou ledviny. Ty by neměly trpět ani nadbytkem, ani nedostatkem tekutin. Odstraňují totiž toxické látky z těla právě pomocí tekutin. Když pijeme moc, ledviny musí o to více pracovat. Pokud naopak pijeme málo, tak zase nemají do čeho rozpouštět látky, které vyfiltrují.

Jak poznáme rovnováhu? „Podle barvy moči,“ říká Mirka Slavíková a dál vysvětluje: „Výrazně žlutá značí, že moč je příliš koncentrovaná, že málo pijeme, a také, že naše strava je moc hutná a slaná. Na druhou stranu čirá až bílá moč prozrazuje, že pijeme moc.“ Proto je dobré rozvrhnout si pitný režim rovnoměrně. Pokud toho vypijeme moc najednou, příliš zatížíme celý organismus a hlavně srdce.

Spustit audio