Ptačí mléko
Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“
Dezert vyžaduje přesný postup, aby se povedl.
Budete potřebovat:
- 750 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 1 špetku soli
- 4 lžíce cukru krupice
- 20 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
- Nejdřív si odměříme mléko a půl litru vlijeme do nižšího širšího hrnce, ten ve vodní lázní necháme ohřívat.
- Oddělíme žloutky od bílků, k bílkům přidáme špetku soli, 2 lžíce cukru a ušleháme tuhý sníh.
- K žloutkům nasypeme zbylý cukr a šleháme.
- Poté přidáme 100 ml zbylého studeného mléka, pudinkový prášek a znovu prošleháme.
- Mléko v hrnci by se už pomalu mělo blížit k varu – hladina se chvěje, ale mléko „neutíká“, to je ta chvíle přidat vanilkový extrakt.
Teď si připravíme čistý větší talíř, dvě lžičky, dvě lžíce, menší sítko a hrnek se studenou vodou.
- Pomocí dvou lžiček tvoříme ze sněhu menší nočky a ty vkládáme do horkého mléka.
- Sněhovou hmotu odebíráme po malých kouscích, protože nočky varem svou velikost zdvojnásobí.
- Vaříme je dvě minuty a za pomoci velkých lžic je otáčíme a znovu dvě minuty vaříme.
- Vyjmeme je sítkem na čistý talíř, lžičky si opláchneme v hrnku se studenou vodou a postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechen sníh.
- Dolijeme do hrnce poslední zbytek mléka a znovu přivedeme téměř k varu.
- K žloutkové směsi přidáme 1 naběračku horkého mléka, prošleháme a za stálého míchání vlijeme do mléka.
- Vaříme do konzistence řidšího pudinku.
- Vanilkovou omáčku nalijeme na nočky do dezertních misek nebo do hrníčků a dozdobíme strouhanou čokoládou.
- Dezert chutná skvěle teplý i vychlazený.
Související
-
Italské tiramisu
V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.
-
Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
-
Domácí čokoládová švestková pomazánka
Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka