Domácí čokoládová švestková pomazánka
Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.
O jejich rozšíření do Evropy se kdysi zasloužili především Římané. Sázeli je totiž cestou, když dobývali svá nová území. Za jejich popularitu u nás pak může hlavně císař Karel IV. I proto se jim ještě dnes na mnoha místech říká karlátka či kadlátka. Obsahují spoustu minerálních látek, například vápník nebo hořčík. A bohaté jsou i na vlákninu, třísloviny nebo organické kyseliny.
Co potřebujete?
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 100 g čokolády na vaření
- 500 g cukru krupice
- 100 g holandského kakaa
- 100 ml rumu
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Švestky vypeckujeme, umyjeme a pokrájené vložíme do hrnce.
- Postříkáme je trochou vody a uvaříme do měkka.
- Po uvaření je ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- V míse si pak smícháme kakao s cukrem a vanilkovým cukrem a vsypeme do hrnce s rozmixovanými švestkami.
- Za stálého míchání necháme rozpustit.
- Poté necháme v hrnci rozpustit i čokoládu, kterou před tím nalámeme na kousky. Vaříme dalších asi 5 minut.
- Nakonec vlijeme rum a dobře promícháme.
- Pomazánku pak můžeme zavařit ve skleničkách nebo ji uchovat v lednici.
- Podáváme s křupavými tousty nebo s palačinkami.
Tip: Hodí se i do jogurtů, krémů či jako náplň do koláčů, buchet a závinu.
Související
-
Opilé švestky s marcipánem
Adventní nápady – to je podtitul receptáře Apetýtu v tomto týdnu. A i když první adventní neděle nás teprve čeká, už můžeme mít jistě něco v záloze.
-
Švestkový koláč „pod čepicí“
Sněhovou čepici (v gastronomickém slovníku byste tuto záležitost našli spíš pod názvem meringue) připravíte z vyšlehaných bílků s cukrem, které pak dáte ještě zapéct.
-
Švestkový „krambl“
Křupavý, voňavý a plný sezónního ovoce - to je krambl. Pokud ho neznáte, tak si stačí představit koláč s ovocem, který je zapečený s máslovou drobenkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.