Psycholog radí, jak předejít zklamání z nepovedeného vysvědčení

27. červen 2013

Vstupní branou k vytouženým prázdninám je vysvědčení. Poslední školní den však nemusí být pro každého žáka tím nejšťastnějším. Místo slibované jedničky z češtiny se může objevit trojka a nastává problém, jak to sdělit rodičům…

„Pro rodiče existuje jedna zásadní rada – co nejvíc s dětmi komunikovat! Hlavně aby věděli, co se ve škole děje a aby, až přijde den zúčtování, tedy vysvědčení, nebyli najednou překvapeni, co se stalo.“ radí psycholog Petr Moos.

Upozorňuje také na to, aby rodiče nekladli na děti příliš vysoké nároky – nemá to smysl a mnohdy právě nesmyslné požadavky rodičů potom děti zbytečně stresují a vedou k tomu, že se děti bojí.

Špatné jsou také věty typu „Se špatným vysvědčením se domů nevracej!“. Ty se totiž mohou dítěti uložit do hlavy s tím, že pokud bude mít špatné známky, nebude ho mít jeho rodič rád.

„Dítě se začne bát a jakmile se dítě bojí svého rodiče, je to průšvih.“ konstatuje psycholog. Tak tedy – komunikujte se svým dítětem a zachovejte si chladnou hlavu!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.