Pstruh s ořechy
Méně obvyklá úprava, ale zajímavá.
Suroviny:
1 pstruh
půl malé cibule
1-2 lžíce oleje nebo másla
asi 5 jader vlašských ořechů
sůl
pepř
mletá paprika
Postup:
- Nakrájenou cibuli osmahneme na lžíci másla, ořechy nahrubo nasekáme.
- Očištěného pstruha osolíme, vevnitř mírně okořeníme pepřem a paprikou a vložíme do něj směs osmahnuté cibulky a ořechů, břišní dutinu sešijeme bavlněnou nití a celou rybu potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem.
- Položíme na rošt na pekáčku a v předehřáté troubě pečeme. V průběhu pečení nalijeme pod rošt trochu vody, aby se mohla vytvořit šťáva.
- Podáváme s vařenými bramborami a pstruha ještě přelijeme vytvořenou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.