První říjnový víkend v Ústeckém kraji láká na vinobraní nebo na Josefínské slavnosti

30. září 2021

2. října na vás v Ústeckém kraji čeká například Divadelní vinobraní v Mostě, Josefínské slavnosti v Terezíně nebo Jablečný den na zámku Krásný Dvůr. 3. října pak můžete navštívit závody psích spřežení v Hrobu nebo třeba Veselé Velikonoce v Ústí nad Labem.

Sobota 2. října

Divadelní vinobraní začíná v sobotu 2. října úderem 15. hodiny před divadlem v Mostě. Je to tradiční zahájení divadelní sezony spojené s křtem 13. DIVADELNÍHO VÍNA. Program pokračuje od 19,00 hodin uvnitř divadla, které si připomíná 110 let existence profesionální divadelní scény ve městě.

Josefínské slavnosti 2013

Josefínské slavnosti v Terezíně vzdávají čest panovnici Marii Terezii a připomínají založení pevnosti Terezín 10. října 1780. Od 10 hodin je připravené tržiště, uvidíte slavnostní průvod městem, od 15 hodin pak bitevní ukázku „Obléhání Prahy 1757“ a od 19 hodin večerní bitevní ukázku Záchrana Prahy 1757“. Doprovodný program nabízí další zajímavé položky: vojenské ležení, stará řemesla, ukázky dělostřelecké palby, prohlídky podzemních chodeb.

Společnost pro obnovu památek Úštěcka vás v sobotu zve na Havlovy aktovky v podání Motýlí divadelní společnosti. Hraje se na gotickém Dvojčeti v Úštěku od 19:00. Vstupné je dobrovolné.

Bezděkovské letecké muzeum 11. stíhacího leteckého pluku na okraji města Žatce zve na autogramiádu posledního vydání knihy Václava Vaška Etudy ještě vonící luftem. Jeden z nejlepších stíhacích pilotů, ve světě známý pod přezdívkou „Double Wendy“, nejen že podepíše zájemcům uvedenou knihu, ale také osobně provede návštěvníky expozicemi.

Zámek Krásný Dvůr z filmu Básníci návštěvníci poznávají

Jablečný den si můžete užívat na zámku Krásný Dvůr už od 10 hodin. Jarmark na zámeckém nádvoří doplní akrobacie Cirkusu TeTy a Žongléros, vystoupí Irena Budweiserová a Filip Richie a v zámecké zahradě zahraje Divadélko Koloběžka pohádková představení nejen pro děti. Prohlídky zámeckých interiérů doplní dětské prohlídky v doprovodu komtesy nebo mladého hraběte. Součástí akce jsou i soutěže o nejkrásnější jablíčko a nejkrásnější jablečný stánek.

Zoopark v Chomutově tradiční oslavou Dne zvířat uzavírá letošní hlavní sezónu. Naposledy se tento rok můžete svézt Safari Expresem a jít se podívat na komentované krmení. V rámci hlavního programu od 14 hodin se můžete těšit na hudební divadlo Hnedle vedle, na sokolnici Rozárku, prezentaci CHKO České středohoří, hry a soutěže se skauty, Astronomickou společnost, na maskota Maia a spoustu další zábavy.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Neděle 3. října

Veselé Velikonoce hrají 3. října od 19 hodin v Domě kultury v Ústí nad Labem – jde o slavnou francouzskkou veselohro Jeana Poireta, která získala svou proslulost i díky filmovému zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem. Je to příběh nenapravitelného zmatkaře Stéphana, který hodlá podvést svou manželku Sophii. Ta ho přistihne ve společnosti půvabné dívky a Stéphane ji bez váhání představí jako svou dceru... Hrají Martin Hofmann a Michaela Badinková.

Martin Hofmann

V Hrobu na Teplicku můžete od 9 hodin hodin vidět závody psích spřežení. Bude i canicross – tedy běh se psem, bikejöring – jízda na kole se psem nebo jízda na koloběžce. Dětské odpoledne s Divadlem V pytli Petra Stolaře a dílničky program doplní.

Pokud se chcete víc dozvědět o železniční historii, vypravte se v neděli ve 14 hodin před nádraží Litoměřice-město. Budete s Janem Peerem z Oblastního muzea sledovat stopy Rakouské severozápadní dráhy, která výrazně pozměnila tvář města.

Exkurze povede mezi současnou a původní zastávkou Litoměřice město a bude si všímat nejdůležitějších urbanistických proměn. Ve druhé části exkurze se zastavíte v původní železniční zastávce Litoměřice- město, kde v současnosti sídlí kavárna Káva s párou. Vidět tam můžete prezentaci historických fotografií a bude možné si projít i místa veřejnosti běžně nepřístupná.

Ferda Mravenec vás pobaví v Městském divadle ve Varnsdorfu a nebude chybět ani Brouk Pytlík, pan Hlemýžď, Škvoři policajti a další postavičky z pohádek Ondřeje Sekory. Začátek představení je v 15 hodin.

Fandíme rodině – tak se jmenuje zábavné odpoledne v Radničním parku v Mostě. 3. října od 14 hodin tu budou soutěže pro děti, rodiče i seniory, vystoupí písničkář Pepa Štros, uvidíte tanec s Angelinou, hrát bude kapela Sortiment a se svým programem vystoupí také ZUŠ Floriana Leopolda Gassmanna. Připomeňme, že mostecký rodák Gassmann byl ve své době, tedy v 18. století, věhlasný skladatel a hudebník a mezi jeho žáky patřil i Antonio Salieri.

Logo

Budete-li chtít vyrazit za hranice a přitom ne daleko, vypravte se do Drážďan na městské slavnosti Canaletto. Je to už 23. ročník tohoto městského festivalu. Ve starém městě funguje sedm pódií, na kterých budou zejména regionální hudebníci a umělci bavit návštěvníky různými programy. Součástí programu jsou i komentované prohlídky parlamentu. A proč Canaletto? Tento malíř původem z Benátek se jmenoval Bernardo Bellotto, ale známý je pod přezdívkou svého strýce, rovněž malíře. Léta žil a maloval v Drážďanech a jeho obrazy jsou tak dokonalé, že byly použity i jako předloha pro rekonstrukci zničených budov.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Vydat se za kulturou můžete i ve všední den!

Na zámku ve Šluknově zahajují 4. října výstavu s názvem Krajina požehnaná ženami. Pětadvacet žen, které v tomto kraji žijí, se propojilo a chtějí světu i sobě samým podat svědectví o přírodním i lidském bohatství Českého Švýcarska. Jinak, než je obvyklé… Dobrovolné vstupné bude použito na obnovu původních alejí ve Šluknovském výběžku. Nevšední fotografická výstava potrvá do 30. listopadu 2021.

Palácová vila Carla Hermanna Wolfruma - Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

Venkovní putovní výstavu můžete 5. října od 17 hodin shlédnout na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Vybrané příběhy vás seznámí s průřezem historickými událostmi od druhé světové války přes odsun německých obyvatel a komunistickou perzekuci až po účast místních pamětníků v sametové revoluci. Výstava vypráví například o neodsunuté Erice Lischkové z česko-německé antifašistické rodiny, o Karle Moravcové, která se těsně po válce starala o malé děti z terezínského ghetta, o chartistovi a knězi Zdeňku Bártovi, vůdčí osobnosti Občanského fóra v Litoměřicích a o dalších pamětnících dnes už historických dějů. Výstava potrvá do 26. října. Výstavu připravila organizace Post Bellum díky své nové regionální pobočce Paměť národa Severní Čechy a pocestuje i do dalších severočeských měst.

6. října pořádá Severočeská vědecká knihovna slavnostní křest spojený s autorským čtením almanachu Literární JednoHubky. Almanach je výsledkem snažení počínajících nadějných autorů, kteří docházejí do kurzu tvůrčího psaní v knihovně. Obsahuje poezii i prózu a dokonce i autorské ilustrace. Začátek akce v budově ve Velké Hradební 49 je v 18 hodin.

Jezero Milada u Chabařovic

Muzeum města Ústí nad Labem zve 7. října na další posezení v Café Nobel bez kofeinu, zato se spoustou zajímavých informací. Návštěvníky čeká výlet do krajiny třetihorních Čech, geolog Karel Mach bude vyprávět o tom, jak v době před 20-15 miliony lety vypadala zdejší krajina. Začíná se v 17 hodin.

Hororová čítanka vás 8. října čeká od 16:30 v Dětském oddělení ústecké Severočeské vědecké knihovny v ulici Churchillova. Malí návštěvníci a možná i jejich dospělý doprovod si užijí zábavné čtení, hádanky, vtipy a akční ilustrace naživo s autorskou dvojicí Janem Nejedlým a Jaromírem Plachým.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.