První nelegální hernu objevili v Chomutově. I přes zákaz hazardu automaty z města nezmizely

10. červen 2015

První nelegální hernu odhalili v Chomutově. Ve městě už půl roku platí vyhláška zakazující veškerý hazard. Herní přístroje přesto nezmizely. Některým ještě nevypršela platná licence, jinde se objevují kvízomaty nebo slevostroje. Město je eviduje a předává policii.

„Kontrolní skupina vstoupila do herny, jednalo se o klasickou hernu, kde v minulosti byli výherní hrací přístroje. Nyní se tam objevila přístavba, za neprůhlednou stěnou byly zaznamenány automaty, ono to tam blikalo, ale přístup byl znemožněn,“ líčí ekonom Jan Mareš z chomutovského magistrátu odhalení první nelegální herny v Chomutově.

Jaká jsou pravidla pro ty, kdo chtějí na hracích automatech hrát?

„Ta herna je provozována jako Svěřenecký fond, ten provozovatel nám předal nějaké stanovy, kdo může hrát a nějaká pravidla. Pokud má hráč zájem stát se členem hráčského klubu, musí se zaregistrovat. Podle emailové adresy se ta žádost posílá do Ruska.“ Případnou výhru vyplatí podle Jana Mareše fond, který ale nikdo nezná.
„Pokud by získal výhru, tak je mu vyplácena z tzv. Svěřeneckého fondu. Svěřenecký fond s tímto názvem neexistuje, není zaregistrován v České republice. Je tam jen sídlo někde v Praze, nikdo tam o něm neví.“

Město kontroluje bývalé herny pravidelně, tzv. černou hernu objevila kontrola půl roku poté, co v Chomutově začal platit zákaz hazardních her.

Na scénu přicházejí kvízomaty a slevostroje

Herny by sice měly být minulostí, ale nejsou. Klasické herní přístroje a videoloterijní terminály totiž vystřídaly kvízomaty a slevostroje.

„Kvízomaty nachází kontroly velmi často v bývalých hernách. Teď se k nim přidávají ještě tzv. slevostroje. Slevostroj je druh hazardního zařízení, který vydává nějaké poukázky na slevu nebo konzumaci, ale zřejmě i výhru, kterou následně vyplácí obsluha u baru. Počty těchto přístrojů narůstají,“ konstatuje Mareš.

Za půl roku platnosti vyhlášky zmizela z Chomutova polovina heren, další čekají na to, až jim ministerstvo financí odebere licence.

Kvízomaty a slevostroje řeší magistrát podáním trestních oznámení, pokračuje náměstek primátora z hnutí ANO Marek Hrabáč: „Podáváme ve spolupráce s ministerstvem financí, s policií ČR, finanční správou to neustále řešíme.“

Nemít na území města žádný hrací přístroj by podle odhadů chomutovského magistrátu mohlo být reálné v příštím roce, tedy více než rok od zavedení platné vyhlášky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio