První dubnový víkend v Ústeckém kraji nabízí řadu velikonočně zaměřených akcí

30. březen 2023

Přípravy na Velikonoce jsou v Ústeckém kraji v plném proudu, ať už jde o výstavy, tvořivé dílny nebo jarmarky. Vyrazte se pobavit i načerpat inspiraci!

Sobota 1. dubna

Podle kalendáře budou Velikonoce až příští týden, ale už 1. dubna můžete načerpat tu správnou atmosféru a inspiraci. Muzeum v přírodě v Zubrnicích zve od 9 do 17 hodin na oslavy slunovratu i Velikonoc. Na programu je vystoupení folklórního souboru Dykyta, pohádka pro děti, soutěže, ale taky zdobení kraslic a perníčků, pletení pomlázek a spousta další zábavy.

Velikonoce

V Infocentru elektrárny Ledvice pro vás na sobotu připravili Aprílové Velikonoce. Na programu jsou soutěže i tvořivé dílničky pro děti, dospělí pak mohou třeba vystoupat na rozhlednu a seznámit se s tím, jak elektrárna funguje.

Botanická zahrada v Teplicích pořádá Velikonoční tvořivý víkend. V sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin si tam můžete při návštěvě také ozdobit vajíčka nebo misku s osením a vytvořit další jarní dekorace.

Užít si můžete také Velikonoční jarmark v Levíně – od 10 do 16 hodin vás tu čekají otevřené keramické dílny a ukázky dalších řemesel – k vidění i ke koupi tam budou košíky, výrobky ze dřeva, skla i textilu nebo i kraslice. Děti si mohou vyzkoušet svoji šikovnost v dílničkách, chybět nebude občerstvení ani zábava v podání Divadelní společnosti Maxe Fische.

Bohatý program bude 1. dubna také na Velikonočním jarmarku v Malečově. Čekají vás stánky, dílny, ukázky velikonočních tradic, živá hudba v podání skupiny Desperádi a další zábava.

Zámek v Duchcově

Zámek Duchcov zahajuje letošní sezónu – v sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin pro vás otevřou okruhy Valdštejnská prohlídka, Casanova na zámku i okruh bez průvodce – Okouzlení antikou.

Další velikonoční rojení a tvoření se chystá také v Chlumci, v Horním Jiřetíně, v Obecním klubu v Horním Podluží nebo v Třebenicích.

Aby těch Velikonoc nebylo moc, přidáme také pozvánky hudební a divadelní. Hudební klub Attic v Litvínově zve na sobotní koncert folkové kapely Marien – začátek je ve 20 hodin. Aprílovému dni bude ale slušet třeba i opereta Mamzelle Nitouche v ústeckém Severočeském divadle nebo komedie Když kočky nejsou doma s Lukášem Vaculíkem, Romanem Štolpou a dalšími v Domě kultury v Tisé. 

Neděle 2. dubna

Muzeum v přírodě v Zubrnicích zve 2. dubna od 9 do 17 hodin na oslavy slunovratu i Velikonoc. Na programu je vystoupení folklórního souboru Horačky, pohádka pro děti, soutěže, ale taky zdobení kraslic a perníčků, pletení pomlázek a spousta další zábavy. K dopravě můžete využít historický motorový vláček, který bude pendlovat mezi Zubrnicemi a nádražím Ústí nad Labem – Střekov.

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Zámek v Benešově nad Ploučnicí pro návštěvníky na neděli přichystal velikonočně vyzdobené interiéry – stejně jako zámek v Libochovicích. Dozvíte se tam spoustu zajímavostí o velikonočních svátcích i o tradicích, například co se dělalo na Modré pondělí, kdy se otvírají skály s poklady a tak dále.

Velikonoce kralují také v areálu zámku Valdštejnů v Litvínově – 2. dubna už v 10 hodin začne Flerjarmáreček a velikonoční tvořivé dílny s ukázkami různého zdobení. Ve 14 hodin bude v parku koncert skupiny Žalm 151, jízdy na konících a Velikonoční putování na náměstí. Součástí programu je až do 17 hodin také Litvínovský Food Festival.

Botanická zahrada Teplice

Zajímavé velikonoční dekorace si můžete vytvořit v Botanické zahradě v Teplicích – od 10 do 16 hodin se tu budou zdobit vajíčka, misky s osením a další dekorace, pokud budou zásoby sádrových odlitků, sklíček a dalšího materiálu stačit.

Verdi, Puccini, Dvořák, Bizet, Bernstein a další hudební velikáni, respektive jejich skladby a árie, vás potěší v Severočeském divadle v Ústí nad Labem za doprovodu sboru a orchestru pod taktovkou Miloše Formáčka. Vystoupí sólisté Jana Juríčková, Mária Porubčinová, Jakub Pustina a Filip Tůma. Začátek tohoto Jarního koncertu je v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.