Provozovatel ústeckého krematoria nezaplatil od ledna 2018 městu pronájem

5. duben 2018 14:40

Od letošního roku má krematorium v Ústí nad Labem nového provozovatele. Od té doby také město nedostalo peníze za pronájem. Měsíčně má přitom firma „Krematorium Ústí nad Labem“ platit 120 tisíc korun a k tomu daň z přidané hodnoty.

Majitel firmy Jiří Šauer má pro to, že zatím městu za pronájem nezaplatil, 2 důvody: zaprvé spalovací pec zprovoznil kvůli sporům města s předchozím nájemcem až v půlce ledna. Druhým důvodem je podle něj to, že je provoz ztrátový. Krematorium má prý kvůli konkurenčnímu boji jen 20 % zakázek oproti stejnému období v loňském roce.

Jaké kroky podniká město, to se redaktorce Gabriele Hauptvogelové zjistit nepodařilo – mluvčí Romana Macová opakovaně odpověděla, že město postupuje podle smlouvy. Konkrétnější i přes opakované dotazy nebyla.

Pokud se ale podíváme do smlouvy mezi provozovatelem a městem, dozvíme se, že: 1) když nezaplatí včas, nabíhají úroky 2) město může smlouvu vypovědět, pokud platba nepřijde více než 60 dnů a nájemce nezaplatí ani do 30 dnů od písemné výzvy.

Jiří Šauer naší redaktorce řekl, že se snaží s městem domluvit na snížení nájemného právě kvůli zmíněným problémům s rozjezdem krematoria i kvůli nižším tržbám.

Spor o kremační pec trvá

Spor města a bývalého nájemce, firmy Memory in Memory, o spalovací pec zatím stále trvá. Obě strany mají rozdílný názor na výklad smlouvy – město chtělo pec za korunu získat začátkem ledna 2018, podle spolumajitele firmy Antonína Cíchy to už ale bylo pozdě a chtěl za ni nejméně 7,5 milionu korun.

Společnost u soudu ani po odvolání neuspěla s návrhem na předběžné opatření, aby s pecí nemohl nikdo manipulovat – podle Renaty Lejnarové z krajského soudu firma neprokázala, že je potřeba tento vztah prozatímně upravit.

Město navíc mělo podle mluvčí Macové právo pec provozovat, takže v půlce ledna ji zbavili igelitového obalu a předalo do užívání novému nájemci.

Ústí nad Labem také podalo žalobu – domáhá se toho, aby soud vlastníkem pece určil město, protože je vlastně propojená s budovou, nebo aby firmě Memory In Memory nařídil prodej za korunu. Firma ale, kvůli údajné podjatosti, žádá, aby spor rozhodoval soud v Praze 1.

O tom, kdo se nakonec bude touto žalobou zabývat, ještě nebylo podle mluvčí ústeckého okresního soudu Ireny Jeřábkové rozhodnuto.

Krematorium od poloviny ledna funguje

Od ledna krematorium funguje – jsou tam obřady, a od půlky ledna i žehy. Koncem února výrobce provedl revizi a opravy pece – město za nová vrata a řídící pult podle mluvčí Romany Macové zaplatilo téměř 111 tisíc korun.

Připomeňme ještě, že začátkem ledna se předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl obrátil na policii, inspekci bezpečnosti práce a hygienu kvůli stavu krematoria – podle něj jsou budovy i některá zařízení v katastrofálním stavu.

Ústecká policie prověřování podle mluvčí Veroniky Hyšplerové ukončila, protože nenašla důvod pro zahájení trestního řízení. Jestli, a případně s jakým výsledkem, se podněty zabývali hygienici a inspektoři bezpečnosti práce, to Jaroslav Mangl zatím neví.

Spustit audio

Související