Kvůli stavu ústeckého krematoria se chce asociace pohřebních služeb obrátit na hygieniky a policii

5. leden 2018

Krematorium v Ústí nad Labem začala provozovat nově firma „Krematorium Ústí nad Labem“. V žádné ze tří pecí ale nemůže spalovat nebožtíky. Problém je ve vlastnictví pecí. Předseda asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl poukazuje taky na špatný stav celé budovy.

Dvě pece, které patří městu, jsou ze socialistické éry. Jedna nefunguje a druhá nemá revizi. Jediná provozuschopná pec je od 2. ledna zapečetěná. Patří stále původnímu nájemci krematoria, který zaplatil její modernizaci.

Podle předsedy Asociace pohřebních služeb Jaroslava Mangla, který byl u předávání krematoria nové firmě, je celý objekt velmi zanedbaný. Poukázal například na popraskané zdi. Zkontrolovat je podle něj třeba elektrorozvody, doporučoval by i posouzení statikem. Mangl uvedl, že dá podnět hygienikům, inspekci práci a policii, aby celou věc prověřili.

Radnice pochybení odmítá. „K žádnému pochybení nedošlo, předání rozhodně nijak neohrozí provoz krematoria,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. Součástí koncesní smlouvy je podle ní i plán investic. „Opravy objektu probíhaly průběžně i v minulých letech. Běžnou údržbu prováděl nájemce,“ uvedla Macová.

Loni se bývalý ředitel ústeckých městských služeb Miroslav Harciník několikrát snažil získat peníze na opravu záchodů a části kanalizace. Radním se ale odhadovaná cena 800 tisíc zdála vysoká a investici neschválili. Toalety stojí na střekovském hřbitově a nejsou součástí pronajímané budovy krematoria.

V přiložené fotogalerii se můžete podívat, jak objekt krematoria vypadá v současnosti.

autoři: hau , tsch | zdroj: ČTK
Spustit audio