Protikoronavirová opatření se začínají uvolňovat – otevírají se například úřady nebo farmářské trhy

20. duben 2020 08:53

Ode dneška se částečně uvolňují protikoronavirová opatření. Znovu se můžou konat farmářské trhy nebo třeba svatby do 10 lidí. Změny chystají i úřady.

Doposud měla většina úřadů omezené úřední hodiny. Šlo o jedno z opatření proti šíření nákazy koronavirem. Od 20. dubna se ale mají úřady opět otevřít veřejnosti.

Například ústecký krajský úřad bude opět otevřený v úřední dny v pondělí a ve středu. Podobné to bude na magistrátu v Děčíně nebo v Ústí nad Labem.

V Teplicích budou v pondělí a ve středu úřední hodiny pro kohokoliv. V úterý a ve čtvrtek pak pouze pro objednané občany.

Úřady ale chystají do budov například desinfekci nebo antibakteriální gely. Na magistrátecg v Mostě a v Chomutově navíc budou strážníci kontrolovat i to, jestli lidé dodržují nařízená pravidla a nošení roušek.

V krajských autobusech se opět platí

V celém kraji mají od 20. dubna cestující opět povinnost platit v autobusech krajské dopravy jízdné a opět se bude nastupovat předními dveřmi. To bude platit také v MHD v Chomutově.

V Ústí nad Labem pak cestující do vozů MHD opět nastoupí předními dveřmi. Řidiči ale nebudou prodávat lístky za hotovost, ale jen například přes bankovní kartu nebo kartu DUK.

V Teplicích pak budou přední sedačky ve vozech MHD stále zapáskované, aby byl ochráněn řidič.

Naopak v Mostě nebo v Lounech se v městské dopravě zatím nic měnit nebude a stále se budou dodržovat pravidla, která mají snížit nákazu koronavirem.

Zelenou mají i farmářské trhy nebo malé svatby

Opět je také možné pořádat farmářské trhy. Mohou se konat i svatby do 10 účastníků. Podle vládního plánu by ode dneška měli otevřít svoje provozovny i řemeslníci, autobazary nebo autosalony.

V menších skupinách mají být ode dneška umožněné například i tréninky profesionálních a vrcholových sportovců.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související