Procházka oblohou (září)

2. září 2009

Noci jsou stále delší a ta, která nastane 22.září, bude stejně dlouhá jako den. Ve 23 hodin a 18 minut SELČ vstoupí Slunce do znamení Vah a rovnodenností odstartuje astronomický podzim. Nejnápadnějším seskupením na zářijové noční obloze bude souhvězdí Pegase a na něj navazující souhvězdí Andromedy.

Obě nalezneme po setmění nad východem až jihovýchodem. Mezi Polárkou a Andromedou najdeme známé souhvězdí Cassiopea ve tvaru "W". Od Andromedy směrem k východu se nachází souhvězdí Persea a o něco dále souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Pod nimi leží souhvězdí Velryby. Vysoko nad severem září Cefeus se svou nejznámější hvězdou delta Cephei - ta patří k pulzujícím proměnným hvězdám; změna její jasnosti v pětidenní periodě je viditelná i prostým okem.

Z planet můžeme koncem měsíce po setmění nad východním obzorem spatřit Merkur. Naopak Venuše bude teď Jitřenkou, najdeme ji na ranní obloze. Mars bude viditelný většinou noci stejně jako Jupiter. Vidět nebude Saturn, který se ztrácí v záři Slunce, se kterým se 17. září dostane do konjunkce. Vynoří se až v říjnu, ráno na východním obzoru. Uran je viditelný po celou noc, Neptun pak většinu noci kromě jitra.

Na úkazy je září chudé. Z jedenácti konjunkcí planet, Měsíce a hvězd bude totiž na našem území k vidění pouze jediná - ta, ke které dojde ve středu 2. září ve 23 hodin SELČ. Konjunkce Jupiter - Měsíc. Obě tělesa budou od sebe téměř 2,5 stupně.

A tak na závěr ještě měsíční fáze - 4. září bude Měsíc v úplňku. V poslední čtvrti se ocitne dvanáctého a v novu osmnáctého. 26. září pak doroste do první čtvrti. Hezkou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.