Procházka červnovou oblohou pod stříbřitým pásem Mléčné dráhy

2. červen 2012

Pohled na oblohu na přelomu jara a léta s prvními letními souhvězdími a ve znamení přechodu planety Venuše přes Slunce.

Letošní astronomické léto začne 21.června v 1 hodinu a 9 minut SELČ. Letním slunovratem vstoupí Slunce do znamení Raka a dosáhne nejsevernějšího bodu ekliptiky. Čeká nás nejkratší noc v roce. Noci srovnají krok se dnem zase až při podzimní rovnodennosti 22. září.
Léto na obloze charakterizuje stříbřitý pás Mléčné dráhy, který prochází také přes nám dobře známý orientační obrazec, tzv. letní trojúhelník. V jeho vrcholu jsou jasné hvězdy Vega, Deneb a Altair. Vegu v souhvězdí Lyry poznáme podle modrobílé barvy – patří k nejjasnějším hvězdám oblohy. Deneb spočívá na ocase souhvězdí Labutě, která rozpíná křídla podél Mléčné dráhy k jihu. Altair v Orlu doprovázejí po obou stranách slabší hvězdy. Jejich sestava svým uspořádáním trochu připomíná Oriónův pás. Z oblohy už zmizela souhvězdí Lva a Panny, naopak vychází první letní souhvězdí Herkules. Dovede nás k němu spojnice hvězd, o kterých jsme se už zmínili: Vega a Deneb. Jižně pod Herkulem se táhne Had, rozdělený Hadonošem. Vysoko nad západem svítí Arktur. Na jihu Mléčné dráhy nás zaujmou souhvězdí Štíra s červeným veleobrem Antarem a souhvězdí Střelce s množstvím pěkných difúzních mlhovin. Na severozápadě je jistotou známý obrazec Velkého vozu.
Z objektů hlubokého vesmíru jsme před rokem doporučovali vaší pozornosti nejjasnější kulovou hvězdokupu severní oblohy – M13 na západní straně souhvězdí Herkula. Vidět ji lze nejen v triedru, ale za dobrých podmínek i pouhým okem. Zkuste tentokrát vyhledat další kulovou hvězdokupu M92 nad severní stranou Herkula. Je od nás vzdálená asi 35 000 světelných let.

Pojďme k planetám. Merkur uvidíme koncem měsíce večer nízko nad západem, Venuše je nepozorovatelná, ztrácí se v záři Slunce. Mars svítí v první polovině noci, zatímco Jupiter koncem měsíce ráno nízko nad východním obzorem. Druhý obr Saturn je nyní nejsnáze viditelnou planetou, pohled na jeho rozevírající se prstence je úchvatný. Uran a Neptun jsou viditelné ráno nad východním a jihovýchodním obzorem.
Úkazům v červnu jednoznačně vévodí unikátní přechod Venuše přes Slunce 6. června ráno. Z našeho území bude k vidění jeho závěrečná fáze. Při východu Slunce bude už Venuše na slunečním kotouči, jako malá černá tečka u jeho pravého horního okraje. Sluneční disk opustí těsně před sedmou hodinou ranní. Budete-li úkaz chtít pozorovat, nezapomeňte se vyzbrojit speciálními brýlemi, svářečským filtrem a nebo promítat obraz Slunce přes dalekohled na bílý papír. Mezi 25. až 28. červnem navečer si na západě a jihozápadě nenechte ujít pěkné seskupení Měsíce, Marsu, Saturnu a hvězdy Spiky.
Na závěr ještě měsíční fáze. 4. června úplněk, 11. června poslední čtvrť, 19. června nov a 27. června první čtvrť. Hezkou podívanou a vydařené léto!

Přechod Venuše přes Slunce 8. června 2004 z družice SOHO

Vysíláno v Planetáriu č. 23/2012, 2. – 8. června.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio